Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι



ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ --->  Μια συνταγή της κυρίας Tzeni Tsanaktsidou από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι

Δύο συνταγές για πραγματικά πολύ ωραίο τραγανό κουρκούτι για θαλασσινά αλλά και για ότι λαχανικό θέλετε !!
Δοκιμάστε τες !!! 

Μπακαλιάρος φιλέτο το οποίο το βάζουμε όλη νύχτα στο νερό να ξαρμυρίσει αλλάζοντας δυο τρείς φορές το νερό.
Μετά τον ξαπετσιάζουμε και τον κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια .

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
18 γρ. μαγιά ξηρή
2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!

Tip
Το κουρκούτι το χρησιμοποιούμε όχι μόνο στον μπακαλιάρο και στα θαλασσινά αλλά και στα τηγανητά λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Άλλο ένα υπέροχο κουρκούτι είναι και το παρακάτω ..όποιο και να επιλέξετε θα έχετε πολύ ωραίο αέρινο και τραγανό αποτέλεσμα !!!

Συνταγή Κορνηλίας Καλλίδου, μαμά του σεφ Βασίλη Καλλίδη .

Υλικά
2 φλιτζάνια του γαλλικού καφέ, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1,5 κρύα Σουρωτή (350 ml)
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις Σουρωτές σε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι λίγο -λίγο.
2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός, όχι πολύ σφιχτός.
3. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
4. Καλύπτουμε το κουρκούτι με μεμβράνη και αφήνουμε μια-δυο ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
5. Βουτάμε το κομμάτια του μπακαλιάρου στο κρύο κουρκούτι και τηγανίζουμε.