Τσουρέκια

Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!


Υλικά (για 10 - 12 τσουρέκια, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε)

  • 10 αυγά
  • 1 κιλό γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη + 1 ποτήρι νερού
  • 250 γρ. μαγιά (ή 3 μικρά καλουπάκια)
  • 200 γρ. Φυτίνη
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 φακελάκι κακουλέ
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κιλά αλεύρι Robin Hood
  • 1,5 κιλό αλεύρι Κούλα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε 2 ποτήρια χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά με λίγο αλάτι και αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει.
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού.
  4. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα από τα πορτοκάλια στο αλεύρι.
  5. Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
  6. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει.
  7. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, λιώνουμε τη Φυτίνη και το βούτυρο Lurpak.
  8. Στη λεκάνη με το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  9. Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, το γάλα με τη ζάχαρη και τα λιωμένα βούτυρα.
  10. Καθώς προσθέτουμε τα υλικά, παίρνουμε λίγο από το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια, γι' αυτό βουτάμε τα χέρια μας σε σπορέλαιο για να διευκολύνουμε το ζύμωμα.
  11. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα.
  12. Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2,5 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  13. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε πλεξούδες ή άλλα σχήματα της αρεσκείας μας.
  14. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμα 30 λεπτά.
  15. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
  16. Αλείφουμε τα τσουρέκια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  17. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, καλύπτουμε τα τσουρέκια με λαδόκολλα για να μην καούν.
  18. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα απολαμβάνουμε.

Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!

Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Μαδικα

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget