
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Αφράτα και αρωματικά Τσουρέκια ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για οποτεδήποτε θέλουμε να τα φάμε!!
Υλικά (για 10 - 12 τσουρέκια, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε)
- 10 αυγά
- 1 κιλό γάλα
- 1 κιλό ζάχαρη + 1 ποτήρι νερού
- 250 γρ. μαγιά (ή 3 μικρά καλουπάκια)
- 200 γρ. Φυτίνη
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κιλά αλεύρι Robin Hood
- 1,5 κιλό αλεύρι Κούλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε 2 ποτήρια χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά με λίγο αλάτι και αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού.
- Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα από τα πορτοκάλια στο αλεύρι.
- Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, λιώνουμε τη Φυτίνη και το βούτυρο Lurpak.
- Στη λεκάνη με το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, το γάλα με τη ζάχαρη και τα λιωμένα βούτυρα.
- Καθώς προσθέτουμε τα υλικά, παίρνουμε λίγο από το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια, γι' αυτό βουτάμε τα χέρια μας σε σπορέλαιο για να διευκολύνουμε το ζύμωμα.
- Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα.
- Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2,5 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε πλεξούδες ή άλλα σχήματα της αρεσκείας μας.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, καλύπτουμε τα τσουρέκια με λαδόκολλα για να μην καούν.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα απολαμβάνουμε.



