Τσουρέκια Μακεδονίας



Μια συνταγή της κυρίας Θεογνωστου Φροσως για ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Τσουρέκια Μακεδονίας

Ξεκινήσαμε σιγα σιγα
Σίγουρη η συνταγή την κάνω χρόνια 

250 gr. ζάχαρη
180 gr. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
250 gr. γάλα
70 gr. μαγιά νωπή
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά ολόκληρα
800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
3 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι

Πρώτα κάνουμε το προζύμι.
Στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός.
Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη. 
Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα).
Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε 4 τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 150°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και από κάτω (25 με 30 λεπτά).
Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.
Τα αφήνετε να κρυώσουν στην λαμαρίνα.
Πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ
ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.