Κοτόσουπα με γιαούρτι – ελαφριά, κρεμώδης και πεντανόστιμη συνταγή

Αυτή δεν είναι η κλασική κοτόσουπα της γιαγιάς. Είναι η εκδοχή που παντρεύει το ελληνικό comfort food με ένα twist δροσιάς από γιαούρτι και μια πινελιά από γλυκιά πάπρικα. Θρεπτική, χορταστική, ελαφριά και διαφορετική.
Αν προτιμάτε την κλασική εκδοχή της κοτόσουπας, χωρίς γιαούρτι, δείτε κι αυτή τη συνταγή για παραδοσιακή κοτόσουπα.

Υλικά

  • 1 κότα, περίπου 2,5 κιλά
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1 χούφτα ρύζι
  • 4 κουταλιές γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε την κότα σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει καλά και να δημιουργηθεί πλούσιος ζωμός. Ξαφρίζουμε στην αρχή όσο χρειαστεί.
  2. Όταν η κότα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 
  3. Τη ξεψαχνίζουμε και κρατάμε το κρέας στην άκρη – θα το σερβίρουμε χωριστά.
  4. Στον ζωμό ρίχνουμε όλα τα λαχανικά (πιπεριές Φλωρίνης, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σέλερι), κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτουμε και το ρύζι.
  5. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να λιώσουν τα λαχανικά και να μαλακώσει καλά το ρύζι. 
  6. Πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη υφή. 
  7. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
  8. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές από τον καυτό ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς ώστε να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία (για να μην κόψει). 
  9. Όταν ζεσταθεί αρκετά το μείγμα, το ρίχνουμε μέσα στη σούπα και ανακατεύουμε καλά.
  10. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και – αν μας αρέσει – λίγη ακόμη πάπρικα μέσα στο φαγητό.
  11. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με μια μικρή κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο κάθε πιάτου και πασπαλισμένη με γλυκιά πάπρικα από πάνω.
  12. Το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο το σερβίρουμε ξεχωριστά, με λίγο αλατοπίπερο, είτε στο πλάι είτε σε άλλη πιατέλα.

Παρατηρήσεις:

  • Η συνταγή δεν περιέχει αυγολέμονο, άρα είναι πιο ελαφριά, ιδανική για όσους αποφεύγουν αυγά.
  • Το γιαούρτι δίνει ωραία οξύτητα και κρεμώδη υφή χωρίς λιπαρά.
  • Αν περισσέψει, αποθηκεύεται στο ψυγείο έως και 2 ημέρες, αλλά δεν μπαίνει κατάψυξη εύκολα λόγω του γιαουρτιού.

Δημιουργός συνταγής: Μίλτος Σουλιώτης