Κοτόσουπα αυγολέμονο με φρέσκο κοτόπουλο και λαχανικά

Δεν υπάρχει πιο κλασικό και παρηγορητικό πιάτο απ' την κοτόσουπα με αυγολέμονο. Είναι από αυτά που μεγαλώσαμε με τη μυρωδιά τους στην κουζίνα – και που συνεχίζουν να μας γιατρεύουν και να μας ζεσταίνουν με κάθε κουταλιά.

Υλικά:

  • 2 στήθη κοτόπουλου
  • Ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, σε ροδέλες
  • 1 μικρό κλωναράκι σέλινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
  • 1 αυγό
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μπορούμε να ξαφρίσουμε τον ζωμό για να γίνει πιο καθαρός.
  2. Μόλις μαγειρευτούν, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, ώστε να τα ξεψαχνίσουμε με ευκολία.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση.
  5. Έπειτα, ρίχνουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το ρύζι. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως το ρύζι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού μέχρι να ενωθούν καλά.
  7. Με μια κουτάλα παίρνουμε σταδιακά λίγο από τον καυτό ζωμό και τον προσθέτουμε στο μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία και να μην κόψει το αυγολέμονο.
  8. Μόλις το μείγμα έχει ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνουμε αργά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας σταθερά με κουτάλα, εκτός φωτιάς.
  9. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε σβηστό αλλά ακόμα ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά, ώστε να δέσει το αυγολέμονο και η σούπα να μείνει ζεστή χωρίς να βράσει.
  10. Σερβίρουμε αμέσως!

Παρατηρήσεις

  • Χρησιμοποίησε φρέσκο κοτόπουλο και λαχανικά για καλύτερη γεύση.
  • Αν θέλουμε πιο πυκνή υφή, μπορούμε να διαλύσουμε ½ κουταλιά κορν φλάουρ στο λεμόνι πριν το χτυπήσουμε με το αυγό.
  • Η σούπα τρώγεται ιδανικά φρεσκομαγειρεμένη — δεν συντηρείται καλά με το αυγολέμονο, αλλά μπορεί να ζεσταθεί προσεκτικά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν σας άρεσε αυτή η παραδοσιακή κοτόσουπα, τότε αξίζει να δείτε και μια διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή της, με γιαούρτι και βελούδινη υφή

Δημιουργός συνταγής: Daphne Toutiou