
Δεν υπάρχει πιο κλασικό και παρηγορητικό πιάτο απ' την κοτόσουπα με αυγολέμονο. Είναι από αυτά που μεγαλώσαμε με τη μυρωδιά τους στην κουζίνα – και που συνεχίζουν να μας γιατρεύουν και να μας ζεσταίνουν με κάθε κουταλιά.
Υλικά:
- 2 στήθη κοτόπουλου
- Ελαιόλαδο
- 1 καρότο, σε ροδέλες
- 1 μικρό κλωναράκι σέλινο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
- 1 αυγό
- χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μπορούμε να ξαφρίσουμε τον ζωμό για να γίνει πιο καθαρός.
- Μόλις μαγειρευτούν, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, ώστε να τα ξεψαχνίσουμε με ευκολία.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Έπειτα, ρίχνουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το ρύζι. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως το ρύζι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού μέχρι να ενωθούν καλά.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε σταδιακά λίγο από τον καυτό ζωμό και τον προσθέτουμε στο μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία και να μην κόψει το αυγολέμονο.
- Μόλις το μείγμα έχει ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνουμε αργά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας σταθερά με κουτάλα, εκτός φωτιάς.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε σβηστό αλλά ακόμα ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά, ώστε να δέσει το αυγολέμονο και η σούπα να μείνει ζεστή χωρίς να βράσει.
- Σερβίρουμε αμέσως!
Παρατηρήσεις
- Χρησιμοποίησε φρέσκο κοτόπουλο και λαχανικά για καλύτερη γεύση.
- Αν θέλουμε πιο πυκνή υφή, μπορούμε να διαλύσουμε ½ κουταλιά κορν φλάουρ στο λεμόνι πριν το χτυπήσουμε με το αυγό.
- Η σούπα τρώγεται ιδανικά φρεσκομαγειρεμένη — δεν συντηρείται καλά με το αυγολέμονο, αλλά μπορεί να ζεσταθεί προσεκτικά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν σας άρεσε αυτή η παραδοσιακή κοτόσουπα, τότε αξίζει να δείτε και μια διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή της, με γιαούρτι και βελούδινη υφή
Δημιουργός συνταγής: Daphne Toutiou