Παντζάρια σε βάζο



Μια συνταγή της κυρίας Θεογνωστου Φροσως για ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΣΕ ΒΑΖΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Παντζάρια σε βάζο

Σήμερα θα σας πώ πως να ετοιμάσετε μόνες σας παντζάρια !
Μιας και είναι αρκετά φτηνά στην αγορά ή εάν έχετε στον κήπο σας !
Τα παντζάρια ειναι στο τέλος τους και έχουν ωριμάσει πλήρως ... οπότε εκμεταλλευτείτε τα ....καθώς και η τιμή τους είναι πολύ καλή!
Τα βάζουμε σε βάζο ώστε να τα αποθηκεύσετε για πολύ καιρό και να έχετε πάντα φρέσκα παντζάρια όποτε τα χρειαστείτε.

ΥΛΙΚΑ
3 κιλα Παντζάρια μόνον τα κεφαλάκια ( εγώ έκανα 5 βάζα μεσαίου μεγέθους)
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι ...για κάθε βάζο
1 σκελίδα σκόρδο ...για κάθε βάζο
1/4κτ.γλ.ζάχαρη ...σε κάθε βάζο
Γυάλινα καθαρά αποστειρωμένα βάζα των 750ml (30λεπτα στους 100 βαθμους)
Καπάκια καινούργια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την φλούδα από τα παντζάρια με το φίλερ.
Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο βάζο ΩΜΆ.
Ή και βρασμένα ακόμη.
Ρίχνουμε μέσα το ξύδι την ζάχαρη το σκόρδο.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω με ΚΡΎΟ νερό και τα σφραγίζουμε με τα καπάκια τους.
Βάζουμε τα βάζα μέσα σε μια κατσαρόλα με το καπακι να σκεπάζεται με νερό (προσοχή να έχουν κενό μεταξύ τους για να μην σπάσουν) και τα βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σε βρασμένα παντζάρια βράζουμε 15 λεπτά απλα για να σφραγίσει το βάζο.
Τα βάζα για να μην χτυπούν μεταξύ τους βάζουμε ενδιάμεσα ενα κομμάτι απο πανί ή χαρτί κουζίνας .
Τα βγάζουμε προσεκτικά και τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
30 λεπτά βρασμού ειναι αρκετός. Γιατί μην ξεχνάμε ότι το παντζαρι θα συνεχίζει να βράζει στο βάζο και εκτός κατσαρόλας...μέχρι να κρυώσει !
Τα παντζάρια ειναι έτοιμα τα κάνετε σαλάτα όποια στιγμή θέλετε και διατηρούνται πάνω από 6μηνες στο ντουλάπι!
Υ.Γ. Την ίδια διαδικασία την κάνετε και με βρασμένα παντζάρια!