Ατσμά



Μια συνταγή της κυρίας Θεογνωστου Φροσως για ΑΤΣΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Ατσμά

Μια Πολίτικη συνταγή από το συρτάρι της γιαγιάς Φρόσως.
Την έφεραν οι πρόγονοί μας από την Πόλη το 1922 μαζί με τα υπάρχοντά τους!
Στην μνήμη τους την κάνουμε ακόμη! 

Συνταγή
1000 γρ αλεύρι
50 γρ μαγιά νωπή
1 ποτήρι ηλιέλαιο
50 γρ βούτυρο στάκα
280 γρ χλιαρό νερό
280 γρ χλιαρό γάλα
2 κτ σπ ζάχαρη
1 1/2 κτ γλ αλάτι 
1 αυγό και ένα ασπράδι

Γέμιση
500γρ τυρί κατσικίσιο
2κτ σπ δυόσμο ξερό η φρέσκο
1 αυγό
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
(1 κρόκο για το άλειμμα )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε τα υλικά όλα σε θερμοκρασία δωματίου (30 βαθμούς).
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του αυγού.
Ανοίγουμε πιέζοντας με τα δάχτυλα μας να κάνουμε ένα μικρό πιταράκι.
Χαράζουμε ελαφρά στην μια πλευρά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση.
Το τυλίγουμε και το δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε... Εγώ τα έκανα πέταλα.
Αλείφουμε προαιρετικά με αυγό πασπαλίζουμε με μαύρο η άσπρο σουσάμι. 
Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν. 
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. 
ΥΓ. Γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι εσείς θέλετε!
Καλή σας επιτυχία!