
Μια Πολίτικη συνταγή από το συρτάρι της γιαγιάς Φρόσως.
50 γρ μαγιά νωπή
1 ποτήρι ηλιέλαιο
50 γρ βούτυρο στάκα
280 γρ χλιαρό νερό
280 γρ χλιαρό γάλα
2 κτ σπ ζάχαρη
1 1/2 κτ γλ αλάτι
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του αυγού.
Ανοίγουμε πιέζοντας με τα δάχτυλα μας να κάνουμε ένα μικρό πιταράκι.
Χαράζουμε ελαφρά στην μια πλευρά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση.
Το τυλίγουμε και το δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε... Εγώ τα έκανα πέταλα.
Αλείφουμε προαιρετικά με αυγό πασπαλίζουμε με μαύρο η άσπρο σουσάμι.
Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΓ. Γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι εσείς θέλετε!
Την έφεραν οι πρόγονοί μας από την Πόλη το 1922 μαζί με τα υπάρχοντά τους!
Στην μνήμη τους την κάνουμε ακόμη!
Στην μνήμη τους την κάνουμε ακόμη!
Υλικά
1000 γρ αλεύρι50 γρ μαγιά νωπή
1 ποτήρι ηλιέλαιο
50 γρ βούτυρο στάκα
280 γρ χλιαρό νερό
280 γρ χλιαρό γάλα
2 κτ σπ ζάχαρη
1 1/2 κτ γλ αλάτι
1 αυγό και ένα ασπράδι
Γέμιση
500γρ τυρί κατσικίσιο
2κτ σπ δυόσμο ξερό η φρέσκο
1 αυγό
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
(1 κρόκο για το άλειμμα )
2κτ σπ δυόσμο ξερό η φρέσκο
1 αυγό
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
(1 κρόκο για το άλειμμα )
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά όλα σε θερμοκρασία δωματίου (30 βαθμούς).Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του αυγού.
Ανοίγουμε πιέζοντας με τα δάχτυλα μας να κάνουμε ένα μικρό πιταράκι.
Χαράζουμε ελαφρά στην μια πλευρά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση.
Το τυλίγουμε και το δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε... Εγώ τα έκανα πέταλα.
Αλείφουμε προαιρετικά με αυγό πασπαλίζουμε με μαύρο η άσπρο σουσάμι.
Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΓ. Γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι εσείς θέλετε!

Δημιουργός συνταγής: Θεογνωστου Φροσω