
ΖΟΥΜΕΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Μια σοκολατόπιτα που συνδυάζει ζουμερή υφή και πλούσια γεύση σοκολάτας. Ακολουθήστε τη συνταγή για ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά (με κούπα 250 ml):
Για το κέικ:- 4 αυγά
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- ½ ποτήρι σπορέλαιο
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 6 γεμάτες κ.σ. κακάο
- 1 βανίλια
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1½ ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 50 γρ. κουβερτούρα
- Λίγες σταγόνες φυσικό χυμό λεμονιού
Για το γλάσο:
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το σπορέλαιο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ (διαμέτρου 26 εκ.) και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο).
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κουβερτούρα και τις σταγόνες λεμονιού για 4 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο γλάσο.
- Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το γλάσο και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.
