Κοτόπουλο γεμιστό με πεντανόστιμη γέμιση

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 1 φλ του τσαγιού κιμά
  • 1 πακετάκι κουκουνάρι
  • 6-7 κάστανα, βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
  • 1 χούφτα σταφίδες
  • 1 ξινόμηλο, κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομματάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 4-5 συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα
  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1-2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. μέλι 
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)


Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, ενώ πιέζουμε με το πιρούνι να σπάσει καλά.
  2. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε κι αυτά ενώ ανακατεύουμε συχνά.
  3. Σβήνουμε με τη ρετσίνα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα, τα κάστανα, το ξινόμηλο και 1,5 ποτήρι περίπου ζεστό νερό.
  5. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Αμέσως μετά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και περίπου 1 ποτήρι ζεστό νερό (αν δεν έχει υγρό κι έχει στεγνώσει) και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι.
  7. Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι και έχει πιει το υγρά της η γέμιση.
  8. Στο μεταξύ έχουμε πλύνει και στεγνώσει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά.
  9. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες ή τοποθετώντας μισό ξινόμηλο ή μία στρογγυλή πατάτα.
  10. Κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
  11. Προαιρετικά μπορούμε να αραιώσουμε 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε λίγο νεράκι, να το προσθέσουμε στις πατάτες και να ανακατέψουμε καλά.
  12. Σε ένα ταψί ή γάστρα, τοποθετούμε στη μέση το κοτόπουλο και γύρω - γύρω τις πατάτες.
  13. Αραιώνουμε το μέλι στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε ΜΟΝΟ το κοτόπουλο μόνο.
  14. Ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά.

Σημείωση

  1. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και γεμιστή γαλοπούλα με τη μόνη διαφορά ότι τη βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία.
  2. Αν το ψήσετε σε γάστρα λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το καπάκι να ροδοψηθεί.
  3. Αν το ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να πάρει χρώμα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ


 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget