ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Υλικά
Για τη βάση- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 80 γραμμ. βούτυρο λειωμένο
- 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
Για την κρέμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 2 μεγάλα φύλλα (10 γραμμ.ή 5 μικρά των 2 γραμμ. το καθένα) ζελατίνη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ νερό
- 1 κ.γ μέλι
- 4 κ.σ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
Για το στόλισμα της τούρτας
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 50 ml νερό
Εκτέλεση
Για τη βάση- Θρυμματίζουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα και προσθέτουμε το λειωμένο βούτυρο και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε για λίγο και στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα στρογγυλή.
- Με την ανάποδη του κουταλιού το πατάμε να ισιώσει η επιφάνεια και να κολλήσει στη φόρμα.
Για την κρέμα
- Βάζουμε σε χύτρα ταχύτητος το ζαχαρούχο γάλα (όπως είναι μέσα στο κουτί χωρίς να το ανοίξουμε), γεμίζουμε τη κατσαρόλα νερό μέχρι να το σκεπάσει και το βράζουμε για 30 λέπτα ( ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίσει να "σφυρίζει" η βαλβίδα).
- Αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να φουσκώσει για 15΄.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί [παχύρρευστη μορφή].
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμη 1΄.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα ακόμη 1΄.
- Στύβουμε καλά με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων με 1 κ.σ. νερό για ένα λεπτό.
- Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τέλος τα προσθέτουμε στη λευκή κρέμα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄.
- Τέλος ρίχνουμε τη καραμέλα που έχουμε φτιάξει με το ζαχαρούχο γάλα.
- Χτυπάμε ακόμα ένα λεπτό και ρίχνουμε τη κρέμα στη φόρμα πάνω από το μπισκότο.
- Παγώνουμε τουλάχιστον για 5-6 ώρες.
Για τη σάλτα καραμέλας
- Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα μέτριο σκεύος, σε μέτρια φωτιά και τη φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
- Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, και το μέλι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
- Συνεχίζουμε το βρασμό σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι να γίνει πορτοκαλί χρώματος, για 6-8 λεπτά, περίπου.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζεστή κρέμα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
- Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν σβώλοι μέσα στη κατσαρόλα.
- Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το στόλισμα της τούρτας
- Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
- Αφήνουμε τη ζάχαρη να λειώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Κάθε λίγο ανακινούμε το σκεύος για να λειώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη και προσέχουμε να μη καεί.
- Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι ρίχνουμε τα 2/3 της καραμέλας πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
- Βάζουμε πάλι πάνω στο μάτι τη καραμέλα και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα.
- Με το κουτάλι βάζουμε καραμέλα παντού και ακολούθως σε ένα άλλο χαρτί ρίχνουμε τη καραμέλα με τα αμύγδαλα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
- Αφαιρούμε τη τούρτα από τη φόρμα τη βάζουμε σε μία πιατέλα και την περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Σπάμε τη καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς και καρφώνουμε τα κομμάτια της καραμέλας και των ξηρών καρπών ακανόνιστα.
- Παγώνουμε για ακόμα 1-2 ώρες και σερβίρουμε όσο το γλυκό είναι παγωμένο.