
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά, με αρωματικό κιμά, μελιτζάνες και πατάτες, όλα σκεπασμένα με μια πλούσια μπεσαμέλ. Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, θα απολαύσεις έναν αυθεντικό μουσακά, όπως ακριβώς τον φτιάχνει η γιαγιά.
Υλικά:
Μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες (ποσότητα ανάλογα με το ταψί)
Πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
Πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
Για τον κιμά:
- 2 κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
- ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι, κίμινο (σε μικρές ποσότητες)
- ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
- ½ φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 κιλό γάλα
- 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 Βιτάμ (250 γρ.)
- 3 κρόκοι αυγών
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί κεφαλοτύρι, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για φύγουν τα περιττά λάδια.
- Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το νερό, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να μην σχηματιστούν σβόλοι.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες, από πάνω μια στρώση πατάτες και απλώνουμε τον κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε με άλλη μία στρώση μελιτζάνες, μια στρώση πατάτες και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα, ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο, λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και πιπέρι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί για λίγο πριν τον σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πατάτες ψημένες στο φούρνο αντί για τηγανητές για μια πιο ελαφριά εκδοχή.
- Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις στην μπεσαμέλ λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σερβίρουμε τον μουσακά ζεστό, συνοδευόμενο από μια φρέσκια σαλάτα.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
