Πίτα του βοσκού νηστίσιμη με φακές και λαχανικά



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πίτα του βοσκού νηστίσιμη με φακές και λαχανικά

1 φλιτζάνι φακές
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
2 μελιτζάνες χωρίς τη φλούδα κομμένη σε κυβάκια
1 φλυτζάνι αρακά
2 καρότα κομμένα σε κυβακια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ. πελτέ
αλάτι 
πιπέρι 
πάπρικά 
λάδι
1 κ.σ. καλαμπόκι

Για τον πουρέ
1 1/2 πατάτες
1 κύβο λαχανικών

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με μπόλικο νερό να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο.
Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα καρότα και τσιγαρίζουμε για μερικά λεπτά ακόμη να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τον πελτέ, τον αρακά, το καλαμπόκι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Πρέπει να μείνει με λίγο σαλτσούλα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ .
Για τον πουρέ βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κυβάκια να βράσουν μαζί με τον κύβο λαχανικών.
Τις βγάζουμε με τρυπητή και χρησιμοποιούμε το ζωμό για να τις κάνουμε πουρέ.
Στρώνουμε τον πουρέ πάνω από τις φακές και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές.
Βάζουμε 2 κ.σ. λάδι πάνω από τον πουρέ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.