Κλασικό, δροσερό και ανάλαφρο γιαουρτογλυκό με ανανά και σαβαγιάρ, με ελαφριά υφή και υπέροχη γεύση.
Υλικά
- 1 κονσέρβα ανανά σε ροδέλες (κρατάμε τον χυμό)
- 1 πακέτο σαβαγιάρ
- 500 ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική (πράσινη)
- 2 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 1 βανίλια
Προαιρετικά για επικάλυψη:
- 1 δόση ζελέ ανανά ή τριμμένη καρύδα ή φρέσκα φρούτα για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-10 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζουμε τον ανανά, κρατάμε τον χυμό του και κόβουμε τα κομμάτια του σε μικρούς κύβους.
- Βουτάμε ελαφρώς τα σαβαγιάρ στον χυμό της κονσέρβας (όχι να μουλιάσουν τελείως, απλώς να νοτίσουν) και τα στρώνουμε σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ.
- Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να σχηματίσει απαλή σαντιγί.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ ή κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα φύλλα ζελατίνης και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (π.χ. σε μικρό μπρίκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα) μέχρι να λιώσουν. Δεν πρέπει να βράσουν.
- Ανακατεύουμε τη ζελατίνη στο μείγμα γιαουρτιού μαζί με τον κομμένο ανανά, αναδεύοντας απαλά.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη στρώση με τα σαβαγιάρ και λειαίνουμε την επιφάνεια.
- Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε ένα ζελέ ανανά και μόλις κρυώσει ελαφρώς (να μην είναι ζεστό), το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα για έξτρα φρουτένια επίστρωση.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά.
- Πριν σερβίρουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια με τριμμένη καρύδα, κομμάτια φρούτων ή ξηρούς καρπούς.
Δημιουργός συνταγής: Τζωρτζίνα Κοκκότη