Μαύρο δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού


Μια συνταγή της κυρίας Στελλας Βουτσα για ΜΑΥΡΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μαύρο δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού

Αυτό το γλυκό το κάνω Αύγουστο.
Το δαμάσκηνο είναι ένα γλυκό που κρατάει μέχρι και δύο χρόνια!

ΥΛΙΚΑ
Τα υλικά είναι κάθε ένα κιλό δαμάσκηνα, 
ένα κιλό ζάχαρη
δυο ποτήρια νερό.

Βγάζουμε τα κουκούτσια και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Τα βάζουμε 3 ώρες στον ασβέστη να γίνουν σκληρά μετά τα πλένουμε πολλά νερά και τα βάζουμε 1 ώρα σε νερό με λεμόνι .
Τα στραγγίζουμε και βάζουμε μέσα σε κάθε δαμάσκηνο ένα άσπρο αμύγδαλο.
Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσουν και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα,βράζουμε ώσπου να γυαλίσουν...αυτή τη φορά τα έβρασα μια μισή ώρα (εξαρτάται πόσο μεγάλα ,πόσο άγουρα, κλπ)όπως στην φώτο την άλλη μέρα προσθέτω αμπαρόριζα.
Βράζω να δέσει το γλυκό προς το τέλος προσθέτω το λεμόνι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια κουταλιά γλυκόζη αυτό αν το δέσιμο του δεν μας ικανοποιεί .
Για να δούμε ότι το γλυκό μας έδεσε βγάζουμε στο πιατάκι αφήνουμε λίγο κρυώσει αν το σιρόπι δεν κυλάει αλλά είναι τεμπέλικο και κυλάει αργά έδεσε το γλυκό.