Μια συνταγή της Bessy για λαχταριστά ΝΤΟΝΑΤΣ από την ομάδα στο Facebook Αρτοποιεια & Συνταγες
Σήμερα θα βάλω κάτι που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Εκανα και μερικά γεμιστά!
Σήμερα θα βάλω κάτι που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Εκανα και μερικά γεμιστά!
Υλικά
Για τη ζύμη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο1 + 1/2 κούπα τσαγιού γάλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πατάτα 60 γρ. βρασμένη
2 αυγά
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1+1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο -προαιρετικά-
Μετά το ψήσιμο
1/2 κούπα τσαγιού βούτυρο λιωμένο1+1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα τσαγιού άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την ζύμηΒάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα προσθέτουμε την ζάχαρη .
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη ανακατεύοντας με μία κουτάλα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε μία λαδόκολλα.
Ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ .
Βάζουμε το μισό κοσκινισμένο αλεύρι ---τις 2 κούπες---στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την μαγιά.
Ρίχνουμε το κρύο μείγμα του βουτύρου και τα χτυπημένα αυγά και την πατάτα ,κατόπι το αλάτι και τέλος το μοσχοκάρυδο-και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι .
Χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά και μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα άλλο μπολ .
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 1 ώρα .
Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και όταν διπλασιαστεί σε όγκο την τοποθετούμε σε αυτη΄.
Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 εκ.
Κόβουμε δίσκους με οδηγό ένα αναποδογυρισμένο μπολ διαμέτρου 12 εκ.ή άν έχετε κουπ πατ ακόμα καλύτερα-για να δώσουμε σχήμα δαχτυλιδιού .κόβουμε το κέντρο χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα αναποδογυρισμένο σφηνάκι ή ποτηράκι του λικέρ -εγώ το έκανα με ένα καπάκι από νερό-
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί ,βάζουμε τα ντόνατς .
Τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου και συγχρόνως προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς .
Παίρνουμε τα φουσκωμένα ντόνατς και ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω -κάτω για περίπου 15 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Τα αλείφουμε αμέσως με το λιωμένο βούτυρο και από τις 2 πλευρές και βουτάμε τα μισά στην κρυσταλλική ζάχαρη και τα άλλα μισά τα πασπαλίζουμε με άχνη .
Καλή επιτυχία .
Μερικά τα έκοψα στην μέση και τα γέμισα με Μερέντα η μαρμελάδα για αλλαγή.
