Παραδοσιακή καρυδόπιτα Σμύρνης με ελαιόλαδο


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υλικά γιά Αντικολλητικό Ταψί Στρογγυλό διαμέτρου 36 εκατοστών.
1 ΦΑΡΙΝΑ 500 γρμ. Κόκκινη.
2 κουτ.γλ. ή 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
150 γρμ. ελαιόλαδο
400γρμ. γάλα
2 φυσίγγια βανίλια
300 γρμ. καρύδια μέτρια κομμένα στο Multi.
3 κουτ.γλυκού κανέλα τριμμένη.
1/2κουτ.γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
5 μεγάλα έως 7 μικρά αυγά Χώρια οι Κρόκοι, χώρια τα Ασπράδια.
ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια.
2 κουτ.γλ. κονιάκ ( προαιρετικό ).
400 γρμ. ζάχαρη .: 50 γιά τα Ασπράδια και 350 γιά τους Κρόκους.
Το Ταψί είναι Απαραίτητο να είναι Αντικολλητικό.

Προετοιμάζουμε τα Υλικά Μας: Ζυγίζουμε Αλεύρι-Λάδι-Γάλα-Ζάχαρη-Καρύδι.
Κόβουμε το Καρύδι ανακατεύοντας την Κανέλλα και το Γαρύφαλλο.
Διαχωρίζουμε τα Αυγά.
Ξύνουμε τα Λεμόνια.
Ελέγχουμε για Βανίλλια και Κονιάκ.
Ξεκινάμε χτυπώντας τα Ασπράδια Μαρέγκα , προσθέτουμε μόλις φουσκώσουν τα 50γρμ. Ζάχαρη , συνεχίζουμε να γίνουν σφιχτή σαντιγύ και τα Αδειάζουμε στο Ταψί.
Συνεχίζουμε χτυπώντας : Κρόκους-Λάδι-Ξύσμα-Βανίλλια και υπόλοιπη Ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει λίγο.
Προσθέτουμε σε χαμηλές στροφές το Γάλα , μετά το Αλεύρι με το Μπέικιν και τέλος το Κανελλοκάρυδο να γίνουν ρευςτή ζύμη, και την Αδειάζουμε πάνω στην Μαρέγκα στο Ταψί.
Με μικρό ΞΥΛΙΝΟ κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά καλά Ζύμη και Μαρέγκα να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και το γλυκό είναι έτοιμο!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 165' βαθμούς φούρνο με ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ βάζοντας το ταψί ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ του φούρνου 80' περίπου λεπτά. Βάζουμε οδοντογλυφίδα δοκιμάζοντας να βγει εντελώς καθαρή. Συνήθως σκάει λίγο στην μέση.
Βγάζουμε την Καρυδόπιττα Μας σε μεγάλο δίσκο ή ταψί να κρυώσει και μόνο τώρα αφαιρούμε κομμάτι.

*Σημείωση :
Εάν επάνω στην πίτα βάλουμε Ζάχαρη Άχνη και σχεδιάσουμε με κάποιο τρόπο χρονολογία , βάζοντας και ένα νόμισμα από κάτω μπορούμε να την κόψουμε για Βασιλόπιττα.


Credits:
Μάνος Κοκκινιώτης
Παραδοσιακή καρυδόπιτα Σμύρνης με ελαιόλαδο