Υλικά (Για 24 κομμάτια)
Για τη ζύμη
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml νερό
- 14 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 1/2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 1/2 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 12 κ.γ μαρμελάδα ότι είδους θέλετε
- 12 κ.γ πραλίνα φουντουκιού (nutella, merenda, κτλ)
- Προαιρετικά Λευκή ή καστανή ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 4 κ.σ από το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι και ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση.
- Βάζουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο φτιάχνουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και με στεγνά και αλευρωμένα χέρια χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Με καλά αλευρωμένα χέρια παίρνουμε μία μπαλίτσα στη χούφτα μας και την πατάμε να ανοίξει καλά σχηματίζοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο.
- Βάζουμε ένα γεμάτο κ.γ πραλίνα ή μαρμελάδα και τραβάμε τα άκρα της ζύμης για να σκεπάσουμε τη γέμιση.
- Κλείνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας και την πλάθουμε σε μπαλίτσα κλείνοντας κάθε άνοιγμα και ακολούθως την πατάμε ελαφρά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τη καστανή ή τη λευκή ζάχαρη.
- Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Δημιουργός συνταγής: Χριστίνα Σιδέρη
