
ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (ΝΤΟΛΜΑΣ)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φλούδα καρπουζιού καθαρισμένη (από χοντρόφλουδο καρπούζι)
1 κιλό ζάχαρη
3 λεμόνια (χυμός)
Λίγο λεμόνι ακόμη
Αρμπαρόριζα
Γαρύφαλλο καρφάκι
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
1 ποτήρι νερό
1 κιλό φλούδα καρπουζιού καθαρισμένη (από χοντρόφλουδο καρπούζι)
1 κιλό ζάχαρη
3 λεμόνια (χυμός)
Λίγο λεμόνι ακόμη
Αρμπαρόριζα
Γαρύφαλλο καρφάκι
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τη φλούδα, κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος και την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Τα βάζουμε σε λεκάνη, γεμίζουμε με νερο κρύο και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών.
Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα κρατάει μέσα στο νερό και τα αφήνουμε στον ήλιο για δύο με τρεις ώρες.
Έτσι σφίγγει το φρούτο και αποφεύγουμε και το ασβεστόνερο, που εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετη.
Τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό, βάζουμε σε κατσαρόλα τις φλούδες με τη ζάχαρη σε στρώσεις και το λίγο νερό και το αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει σιγά σιγά η ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμη να βράσει και σβήνουμε.
Τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό, βάζουμε σε κατσαρόλα τις φλούδες με τη ζάχαρη σε στρώσεις και το λίγο νερό και το αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει σιγά σιγά η ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμη να βράσει και σβήνουμε.
Αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα να μείνει έτσι.
Την άλλη μέρα συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Την άλλη μέρα συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Στο ενδιάμεσο, βάζουμε φύλλα αρμπαρόριζας, μερικά μοσχοκάρφια 6 - 7 κομμάτια, την αρμπαρόριζα την αφαιρούμε στο τέλος και λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε τα αμύγδαλα και λίγο χυμό λεμονιού για προστασία.
Λίγα λεπτάκια ακόμη βράσιμο και μόλις δέσει, είναι έτοιμο.
Δημιουργός συνταγής: Sunday Lous
