Γαλακτομπούρεκο



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γαλακτομπούρεκο

Τραγανό με αφράτη κρεμούλα!

Υλικά για ένα ταψακι 25*35
1/2 κιλό φύλλο Βυρρητού
200 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο Ήπειρος για το αλλειμα των φύλλων
1 λίτρο γάλα πλήρες
250 ml κρέμα γάλακτος ή 1250 ml γάλα
3/4 φλ.ζάχαρη
3/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ γεματουτσικες κουσταρ παουντερ γιωτης
2 βανίλιες
2 κ.σ βουτυρο για την κρέμα
3 αβγά
Ξύσμα από ένα μικρό λεμονι

Σιρόπι
500γρ ζάχαρη
250 γρ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύω το σιμιγδάλι,το κουσταρ παουντερ,τις βανίλιες και το ξύσμα μαζί.
Οταν ζεσταθεί το γάλα ρίχνω βροχηδον το σιμιγδάλι και ανακατευω μέχρι να πήξει η κρέμουλα.
Κατεβαζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
Σκεπαζω με μια μεμβράνη καλά και αφήνω στην άκρη να κρυώσει!!
Χτυπάω τα ασπράδια σέ μαρέγκα και προσθέτω τους κρόκους. Ενσωματωνω το μίγμα των αβγων στην κρύα κρεμουλα!!
Βουτυρωνω καλά το ταψακι μου και στρώνω 7 φύλλα κάτω, βούτυρωνοντας τα ένα ένα.
Στρωνω την κρέμα και βάζω άλλα 7 φύλλα από πάνω .
Βούτυρωνω καλά την επιφάνεια και βάζω για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Ετσι παγώνει το βούτυρακι από πάνω και μπορώ να χαράξω τα κομμάτια μου με ευκολια. Ραντίζω με νεράκι τα φύλλα και ψηνω σε προθερμανσμενο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδισει καλά.
Βάζοντας το γλυκό στο φούρνο ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρόλα και βράζω για τρία λεπτά ακριβώς.
Αφηνω να κρυωσει.
Σιροπιαζω το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι!!!
Σημαντικο είναι να αφήσετε την κρεμούλα να κρυώσει έτσι ώστε να μην νοτισουν τα φύλλα.
Βράζω το σιρόπι ακριβώς 3 λεπτά.....!!!
Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας βουτυρακι.
Αν δεν βρείτε κουσταρ παουντερ αντικαταστειστε με κορν φλάουρ, αν κι εγώ προτιμώ το κουσταρ γιατί έχει ωραία άρωμα βανίλιας.