
ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Υλικά
- για κάθε 500 γραμ κολοκύθα θέλουμε
- 700 γραμ ζάχαρη
- 350 γραμ νερό
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
- 1 κουταλιά γλυκόζη
- 1 λεμόνι τον χυμό
Για το ασβεστόνερο
- 1 κουταλιά ασβέστη
- 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε. Αν έχουμε αρίδα την κάνουμε σπιράλ αν δεν έχουμε την κόβουμε σε κομματάκια περίπου 2 - 3 εκατοστών.
- Ετοιμάζουμε τον ασβέστη. Λιώνουμε τον ασβέστη μέσα στο νερό και τον αφήνουμε μισή ωρίτσα να καθαρίσει η θολούρα από το ανακάτεμα.
- Τότε παίρνουμε το καθαρό νερό και βάζουμε σε μια λεκανίτσα την κολοκύθα με το καθαρό ασβεστόνερο για 3 ώρες.
- Μετά τις 3 ώρες ξεπλένουμε με πολλά νερά την κολοκύθα, την ζεματάμε 3 φορές σε μπόλικο νερό και την σουρώνουμε.
- Στη συνέχεια βάζουμε πάλι την κολοκύθα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νεράκι και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε μια νύχτα να βγουν τα υγρά από την κολοκύθα μας.
- Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά προσθέτοντας την κανέλα και την αρμπαρόριζα δεμένη με μια κλωστή.
- Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό μας ρίχνουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.
- Πλένουμε τα βαζάκια μας και τα βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτάκια περίπου, στους 120 βαθμούς πάνω σε μια πετσέτα βάζοντας μαζί και τα καπάκια τους.
- Όταν περάσουν τα 20 λεπτά σβήνουμε το φούρνο και τα εχουμε εκεί μέσα μέχρι να δέσει το γλυκό μας.
- Όταν όλα είναι έτοιμα μοιράζουμε την κολοκύθα στα βαζάκια και μετά γεμίζουμε με σιρόπι μέχρι το χείλος του βάζου.
- Κλείνουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
- Προσοχή να είναι καλά δεμένο το σιρόπι γιατί αλλιώς θα σας χαλάσει το γλυκάκι σας!
- Είναι λιγάκι μπελαλίδικο γλυκό αλλά αξίζει τον κόπο! Το αποτελέσμα θα σας δικαιώσει!