Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Υλικά 

  • για κάθε 500 γραμ κολοκύθα θέλουμε
  • 700 γραμ ζάχαρη
  • 350 γραμ νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1 κουταλιά γλυκόζη
  • 1 λεμόνι τον χυμό

Για το ασβεστόνερο
  • 1 κουταλιά ασβέστη
  • 1 λίτρο νερό


Εκτέλεση 

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε. Αν έχουμε αρίδα την κάνουμε σπιράλ αν δεν έχουμε την κόβουμε σε κομματάκια περίπου 2 - 3 εκατοστών.
  2. Ετοιμάζουμε τον ασβέστη. Λιώνουμε τον ασβέστη μέσα στο νερό και τον αφήνουμε μισή ωρίτσα να καθαρίσει η θολούρα από το ανακάτεμα. 
  3. Τότε παίρνουμε το καθαρό νερό και βάζουμε σε μια λεκανίτσα την κολοκύθα με το καθαρό ασβεστόνερο για 3 ώρες.
  4. Μετά τις 3 ώρες ξεπλένουμε με πολλά νερά την κολοκύθα, την ζεματάμε 3 φορές σε μπόλικο νερό και την σουρώνουμε.
  5. Στη συνέχεια βάζουμε πάλι την κολοκύθα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νεράκι και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε μια νύχτα να βγουν τα υγρά από την κολοκύθα μας.
  7. Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά προσθέτοντας την κανέλα και την αρμπαρόριζα δεμένη με μια κλωστή.
  8. Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό μας ρίχνουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.
  9. Πλένουμε τα βαζάκια μας και τα βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτάκια περίπου, στους 120 βαθμούς πάνω σε μια πετσέτα βάζοντας μαζί και τα καπάκια τους.
  10. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά σβήνουμε το φούρνο και τα εχουμε εκεί μέσα μέχρι να δέσει το γλυκό μας.
  11. Όταν όλα είναι έτοιμα μοιράζουμε την κολοκύθα στα βαζάκια και μετά γεμίζουμε με σιρόπι μέχρι το χείλος του βάζου.
  12. Κλείνουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  13. Προσοχή να είναι καλά δεμένο το σιρόπι γιατί αλλιώς θα σας χαλάσει το γλυκάκι σας!
  14. Είναι λιγάκι μπελαλίδικο γλυκό αλλά αξίζει τον κόπο! Το αποτελέσμα θα σας δικαιώσει!

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Δημιουργός συνταγής: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!