Μπακαλιάρος τηγανητός, Κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά



ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ, ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ---> Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μπακαλιάρος τηγανητός, Κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά

Υλικά
3 φιλετάκια βακαλάου παστού

Ξαλμύρισμα
Πλένω το βακαλάο καλά ξύνω να φύγουν τυχόν λέπια , κόβω σε μερίδες και τα βάζω σε λεκανίτσα με μπόλικο νεράκι στο ψυγείο.
Αλλάζω συχνά νερό.
Το ξαλμύρισμα μπορεί να πάρει και δύο 24 ώρα.

Μπακαλιαροκροκέτες

Υλικά
4 μερίδες( 500 γρ περίπου ) βακαλάο ξαρμυρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Μια χούφτα φρέσκο δυόσμο
1 αβγό
1 κουτάκι μπύρα ή σόδα
250- 300 γρ αλεύρι φαρίνα
Πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται

Εκτέλεση
Αρχικά ξεκινάω να μαδάω το βακαλάο μου σε ίνες ψιλές σε ένα βαθύ μπολ.
Αφαιρώ την πετσούλα του.
Προσωπικά βάζω δύο φιλετάκια μέσα στις πατάτες που βράζουν για τη σκορδαλιά μου για να πάρει νοστιμιά.
Αυτά τα φιλετάκια τα χρησιμοποιώ για τις κροκέτες μου και συμπληρώνω επιπλέον.
Ετοιμάζω το χυλό μου ανακατεύοντας καλά τη μπύρα με το αλεύρι σιγά σιγά για να διαλυθούν οι σβόλοι.
Προσθέτω τα μυρωδικά μου.
Προσθέτω το βακαλάο .
Αφήνω μισή ώρα στο ψυγείο να ανταλλάξουν αρώματα.
Παίρνω κουτάλι κουτάλι από το μείγμα μου και τηγανίζω σε καυτό λάδι.
Αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι.


Για τη σκορδαλιά

Υλικά
2 μεριδούλες φιλέτο βακαλάου για το βράσιμο της πατάτας
3 κιλά πατάτες
2-3 σκελίδες σκόρδο ή οδό δυνατή τη θέλουμε
Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζω και κόβω σε χοντρά καρέ τις πατάτες μου.
Τις βάζω στην κατσαρόλα μου με νεράκι ίσα να τις σκεπάζει.
Προσθέτω τα φιλέτα βακαλάου αλατίζω και βράζω μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ζεστές δουλεύω τη σκορδαλιά μου.
Αφαιρώ τον βακαλάο τον οποίο θα χρησιμοποιήσω για τις κροκετούλες.
Παίρνω δύο τρεις πατατούλες και τις πολτοποιώ στο μούλτι μαζί με λίγο λεμόνι και τα σκόρδα μου.
Αφήνω στην άκρη.
Παίρνω λίγες λίγες πατάτες και τις πατάω καλά με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ.
Προσθέτω μείγμα σκόρδου λεμόνι λάδι και αλάτι αν χρειάζεται.
Τις δουλεύω και λίγο στο μίξερ για να ενωθούν καλά τα υλικά .
Δουλεύω όλα τα υλικά μου με αυτόν τον τρόπο.


Για τον τηγανητό βακαλάο

Ξεπλένω καλά το βακαλάο μου και τον στραγγίζω.
Αλευρώνω καλά με αλεύρι γ.ο.χ και καλαμποκάλευρο ( ανάμικτα).
Τηγανίζω σε καυτό λαδακι.
Γυρίζω μόνο όταν έχουν κάνει ωραία κρούστα.
Δεν ταλαιπωρώ το ψάρι μου.