Σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη Μερέντα



Μια συνταγή της κυρίας Artemis Stamatis για ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΕΡΕΝΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη Μερέντα

Ειναι υπεροχο , υγιεινό και το κάνω και στην νηστεία!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 φαρίνα που φουσκώνει (500γρ.)
3/4 κούπας σπορέλαιο (150 γρ.)η 150 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες ζάχαρη (400γρ.)
2 κούπες νερό (400γρ.)
6 κ.σ κακάο (80 γρ.)
2 κ.σ ξύδι
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
Μισό κουταλάκι του γλυκού μπεικιν

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 κούπα ζάχαρη (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)
1 κούπα νερό (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)
3 κ.σ κακάο
1 κ.σ γλυκόζη ή λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 βαζάκι (360 γρ.) νηστίσιμη Μερέντα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε μπολ τη ζάχαρη,το νερό,το ξύδι,τη λιωμένη μαργαρίνη,το κακάο,βανίλιες και ανακατεύω.
Προσθέτω το αλεύρι με τη σόδα ,το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύω να ενωθούν καλά.
Βουτυρώνω πολύ καλά και πασπαλίζω με κακάο μία μεγάλη φόρμα και αδειάζω μέσα το μείγμα.
Ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45-50 λεπτά περίπου.
Όταν γίνει χλιαρό,το ξεφορμάρω προσεκτικά σε μια πιατέλα για να σιγουρευτώ ότι βγήκε ολόκληρο!
Το ξαναβάζω προσεκτικά πάλι στη φόρμα και κάνω τρύπες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια.
Βράζω όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά μόνο,και σιροπιάζω λίγο λίγο με το μισό σιρόπι.
Αφήνω 5 λεπτά να το ρουφήξει και αναποδογυρίζω πάλι προσεκτικά σε πιατέλα. 
Σιροπιάζω κουταλιά κουταλιά την επιφάνεια του κέικ και αφού κρυώσει,καλύπτω το κέικ μου με τη Μερέντα!!!
Αν η Μερέντα μου είναι σφιχτή την λιώνω λίγο σε μπεν μαρί.