Στριφτοτυρόπιτες με γρήγορο Φύλλο Σφολιάτας

Τραγανές και Αφράτες Στριφτοτυρόπιτες με Φέτα

ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ


Με μια απλή ζύμη που θυμίζει σφολιάτα και μια λαχταριστή γέμιση από φέτα και μπαχαρικά, αυτές τις στριφτοτυρόπιτες θα τις αγαπήσετε!


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 5 κούπες)
  • 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. τσίπουρο (προαιρετικά, αλλά συνιστάται για άρωμα)
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κούπες χλιαρό νερό (περίπου, ανάλογα με την υφή της ζύμης)


Για το άλειμμα και την επάλειψη:
  • 200 γρ. Φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου (αλλά όχι λιωμένη)
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι (όχι γεμάτο)


Για τη γέμιση:
  • 300-400 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • Πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες (προαιρετικά, αλλά συνιστάται για γεύση)


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το τσίπουρο.
  2. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι, ανάλογα με την υφή.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή την τοποθετούμε σε μια σακουλίτσα τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
  6. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μεγέθους περίπου 20 εκατοστών (όσο ένα πιάτο φαγητού).
  7. Δημιουργούμε τρεις τριάδες από τρία φύλλα η καθεμία.
  8. Αλείφουμε το πρώτο και το δεύτερο φύλλο κάθε τριάδας με Φυτίνη χρησιμοποιώντας πινέλο.
  9. Το τρίτο φύλλο το αφήνουμε χωρίς βουτύρωμα.
  10. Τοποθετούμε τις τριάδες φύλλων στο ψυγείο για 40 λεπτά, ώστε να παγώσει ξανά η Φυτίνη.
  11. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε τριάδα σε ένα μεγάλο φύλλο τα οποία κόβουμε σε τρεις λωρίδες το καθένα.
  12. Ανακατεύουμε το θρυμματισμένο τυρί φέτα με το πιπέρι και, αν επιθυμούμε, την πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες.
  13. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας φύλλου.
  14. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό και στη συνέχεια στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου.
  15. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο, λαδωμένο ταψί.
  16. Αλείφουμε καλά με λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν τραγανά.
  17. Βγάζουμε τις στριφτοτυρόπιτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις σερβίρουμε.

Τραγανές και Αφράτες Στριφτοτυρόπιτες με Φέτα

Δημιουργός συνταγής: Οι Λιχουδιές της Σόφης

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget