
ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Με μια απλή ζύμη που θυμίζει σφολιάτα και μια λαχταριστή γέμιση από φέτα και μπαχαρικά, αυτές τις στριφτοτυρόπιτες θα τις αγαπήσετε!
Υλικά
Για τη ζύμη:- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 5 κούπες)
- 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. τσίπουρο (προαιρετικά, αλλά συνιστάται για άρωμα)
- 2 κ.σ. λάδι
- 2 κούπες χλιαρό νερό (περίπου, ανάλογα με την υφή της ζύμης)
Για το άλειμμα και την επάλειψη:
- 200 γρ. Φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου (αλλά όχι λιωμένη)
- 1 φλ. τσαγιού λάδι (όχι γεμάτο)
Για τη γέμιση:
- 300-400 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
- Πιπέρι (κατά προτίμηση)
- Πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες (προαιρετικά, αλλά συνιστάται για γεύση)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το τσίπουρο.
- Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι, ανάλογα με την υφή.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή την τοποθετούμε σε μια σακουλίτσα τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
- Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μεγέθους περίπου 20 εκατοστών (όσο ένα πιάτο φαγητού).
- Δημιουργούμε τρεις τριάδες από τρία φύλλα η καθεμία.
- Αλείφουμε το πρώτο και το δεύτερο φύλλο κάθε τριάδας με Φυτίνη χρησιμοποιώντας πινέλο.
- Το τρίτο φύλλο το αφήνουμε χωρίς βουτύρωμα.
- Τοποθετούμε τις τριάδες φύλλων στο ψυγείο για 40 λεπτά, ώστε να παγώσει ξανά η Φυτίνη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε τριάδα σε ένα μεγάλο φύλλο τα οποία κόβουμε σε τρεις λωρίδες το καθένα.
- Ανακατεύουμε το θρυμματισμένο τυρί φέτα με το πιπέρι και, αν επιθυμούμε, την πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες.
- Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας φύλλου.
- Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό και στη συνέχεια στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου.
- Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο, λαδωμένο ταψί.
- Αλείφουμε καλά με λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Βγάζουμε τις στριφτοτυρόπιτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις σερβίρουμε.

Δημιουργός συνταγής: Οι Λιχουδιές της Σόφης
