Χειροποίητος ξινός τραχανάς


ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Ένα παραδοσιακό και θρεπτικό ζυμαρικό, φτιαγμένο με απλά και αγνά υλικά. 
Η διαδικασία της παρασκευής του απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας τραχανάς γεμάτος γεύση και θρεπτικά συστατικά, ιδανικός για ζεστές σούπες τις κρύες μέρες του χειμώνα.


Υλικά

  • 8 φρέσκα αυγά
  • 4 κεσεδάκια πρόβειο γιαούρτι, ξινισμένο (τα αφήνουμε έξω για 4 ημέρες)
  • ½ κιλό σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη σκληρή)


Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το ξινισμένο γιαούρτι. 
  2. Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. 
  3. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. 
  5. Σιγά-σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και σκληρή ζύμη.
  6. Αφαιρούμε τη ζύμη από τη λεκάνη και την τοποθετούμε σε ένα τραπεζομάντηλο, το οποίο έχουμε στρώσει πάνω στο κρεβάτι ή σε άλλο καθαρό και αεριζόμενο χώρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες σε δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
  7. Μετά από 24 ώρες, κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια και τα απλώνουμε στο τραπεζομάντηλο. 
  8. Αφήνουμε τα κομμάτια να στεγνώσουν για περίπου 10 ώρες.
  9. Όταν τα κομμάτια έχουν στεγνώσει ελαφρώς, τα περνάμε από το κόσκινο για να πάρουν τη μορφή του τραχανά. 
  10. Απλώνουμε τον τραχανά ξανά στο τραπεζομάντηλο και τον αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως για περίπου 10 ημέρες, ανακατεύοντας τακτικά.
  11. Μόλις ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς, τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία για να τον διατηρήσουμε φρέσκο και έτοιμο για χρήση.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Μαδικα

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget