
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
Ένα παραδοσιακό και θρεπτικό ζυμαρικό, φτιαγμένο με απλά και αγνά υλικά.
Η διαδικασία της παρασκευής του απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας τραχανάς γεμάτος γεύση και θρεπτικά συστατικά, ιδανικός για ζεστές σούπες τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Υλικά
- 8 φρέσκα αυγά
- 4 κεσεδάκια πρόβειο γιαούρτι, ξινισμένο (τα αφήνουμε έξω για 4 ημέρες)
- ½ κιλό σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη σκληρή)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το ξινισμένο γιαούρτι.
- Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.
- Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Σιγά-σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και σκληρή ζύμη.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από τη λεκάνη και την τοποθετούμε σε ένα τραπεζομάντηλο, το οποίο έχουμε στρώσει πάνω στο κρεβάτι ή σε άλλο καθαρό και αεριζόμενο χώρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες σε δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
- Μετά από 24 ώρες, κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια και τα απλώνουμε στο τραπεζομάντηλο.
- Αφήνουμε τα κομμάτια να στεγνώσουν για περίπου 10 ώρες.
- Όταν τα κομμάτια έχουν στεγνώσει ελαφρώς, τα περνάμε από το κόσκινο για να πάρουν τη μορφή του τραχανά.
- Απλώνουμε τον τραχανά ξανά στο τραπεζομάντηλο και τον αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως για περίπου 10 ημέρες, ανακατεύοντας τακτικά.
- Μόλις ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς, τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία για να τον διατηρήσουμε φρέσκο και έτοιμο για χρήση.