
ΣΠΑΝΑΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ
Συνταγή εκτελεσμένη στην περιοχή της Μαγούλας !!!
Υλικά:
Για τα φύλλα- 2.5 ποτήρια νερό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Μισό φλιτζανάκι ξύδι
- 1 κοφτή κ.σ. αλάτι
- Αλεύρι Κούλα όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 4 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα
- λίγο αλάτι
Επιπλέον
- 400 γρ. Τυρί φέτα
- 1 βούτυρο Super Fresco (για το άλειμμα των φύλλων)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το ζυμάρι και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Πλάθουμε 18 μικρά μπαλάκια.
- Τα ανοίγουμε σε μικρά πιτάκια, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο Super Fresco και τα ενώνουμε ανά τρία. Το πάνω φύλλο κάθε τριάδας δεν το βουτυρώνουμε. Σύνολο 6 τριάδες φύλλων.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε 3 φύλλα με τις τρεις τριάδες φύλλων και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και από πάνω τρίβουμε το τυρί φέτα.
- Έπειτα κάνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.