Τούρτα εσπρέσο με μασκαρπόνε και καραμελωμένα αμύγδαλα



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη‎ για ΤΟΥΡΤΑ ΕΣΠΡΕΣΟ ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τούρτα εσπρέσο με μασκαρπόνε και καραμελωμένα αμύγδαλα

Για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ ζάχαρη
150 γρ φαρίνα
1 βανίλια
 
Χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια πολύ καλά να ασπρίσουν και μετά χαμηλώνω το μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτω σιγά - σιγά τη φαρίνα.
Βάζω σε βουτυρωμένο τσέρκι 26 εκ. και ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά. 
Αφήνω να κρυώσει καλά και κόβω σε 2 δίσκους.

Για το σιρόπι 
1 κούπα του νεσκαφέ εσπρέσο
1 κούπα νερό
1.5 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ καφέ

Βράζω όλα τα υλικά εκτός από το λικέρ για πέντε λεπτά από το σημείο βρασμού και κατεβάζω από τη φωτιά 
Ρίχνω το λικέρ και αφήνω να κρυώσει.

Για την κρέμα
500 γρ τυρί μασκαρπόνε
500 γρ φυτική σαντιγί
2 - 3 κ.σ. άχνη
5 - 6 κ.σ. από το σιρόπι εσπρέσο που φτιάξαμε

Χτυπάω την φυτική σαντιγί να αφρατέψει, προσθέτω την άχνη, το μασκαρπόνε να ενσωματωθούν και το σιρόπι από το εσπρέσο.
Βάζω στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσω.
 
Για την επικάλυψη
Λίγο κακάο άγλυκο
1 φλ. αμύγδαλα
1/2 φλ. ζάχαρη

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να λιώσει και προσθέτω τα αμύγδαλα να καραμελώσουν.
Τα βγάζω και τα αφήνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν καλά και μετά τα χοντροκόβω στο μούλτι.

Συναρμολόγηση
Στρώνω ένα δίσκο παντεσπάνι, σιροπιάζω, βάζω κρέμα, τον επόμενο δίσκο παντεσπάνι, σιροπιάζω και βάζω την υπόλοιπη κρέμα καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
Από επάνω βάζω λίγο κακάο και τα καραμελωμένα αμύγδαλα καλύπτοντας και την τούρτα γύρω γύρω.