Υλικά
- 80 νεραντζάκια
- 10 ποτήρια ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- χυμός απο 2 λεμόνια
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα νεράντζια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά.
- Τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε αμέσως και μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τις δυο άκρες με ένα μυτερό μαχαίρι.
- Στη συνέχεια τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ως εξής: Η πρώτη τρύπα από πάνω μέχρι κάτω στο κέντρο και πολλές τρυπούλες στα πλάγια. Θα περνάτε το καλαμάκι από την μια πλευρά μέχρι την άλλη. Θέλει περίπου 10 τρύπες!
- Μετά τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν. Το αλλάζουμε 3 φορές την ήμερα για 8 μέρες περίπου! Όταν περάσουν οι μέρες κόβουμε ένα νεραντζάκι να δοκιμάσουμε αν ξεπίκρισαν.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νεράκι και το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
- Ρίχνουμε μέσα τα νεράντζια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μια νύχτα στο σιρόπι.
- Την επόμενη μέρα τα βάζουμε να ξανάβράσουν και να δέσει ξανά το σιρόπι γιατί μέσα στην νύχτα αυτά βγάζουν υγρά.
- Όταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε το λεμόνι και τη βανίλια και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
- Τα κλείνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Δημιουργός συνταγής: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει