
Η γνωστή αγαπημένη πίτα της Θεσσαλίας
Νόστιμη , αφράτη ,μυρωδάτη!
Για 12 μεγάλα φύλλα
Θα χρειαστούμε 1 κιλό περίπου αλεύρι (γ.ο.χ)
Χλιαρό νερό,1 κ.γ αλάτι 1 κ.σ ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι.
Ζυμώνουμε πλάθουμε μπαλίτσες τις αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με καθαρό πανί.
Αφήνουμε μισή ώρα και μετά ανοίγουμε τα φύλλα!
Για το άνοιγμα φύλλων θα χρειαστούμε έξτρα αλεύρι με νισιστέ (μισό μισό)
Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη έτοιμη τη γέμιση
1 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 1/2 καρύδια
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.γ γεμάτο κανέλα
Ελαιόλαδο
Ρίχνουμε μισή κούπα ελαιόλαδο τις σταφίδες πλυμένες και στραγγισμένες και τη μισή κανέλα!
Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τη φρυγανιά με καρύδι, ζάχαρη , βανίλια και την άλλη μισή κανέλα.
Λαδώνουμε ταψί στρογγυλό μεγάλο βάζουμε 2 φύλλα κάτω και ρίχνουμε τα μίγματα εναλλάξ
Φύλλο λαδωμένο μείγμα ρυζιού
Φύλλο λαδωμένο μείγμα καρυδιού
Σκεπάζουμε στο τέλος με 2 φύλλα
(Για το λάδωμα φύλλων βάζουμε μισό ελαιόλαδο μισό καλαμποκέλαιο.)
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 170 μια ώρα περίπου!
Νόστιμη , αφράτη ,μυρωδάτη!
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
12 φύλλα χειροποίηταΓια 12 μεγάλα φύλλα
Θα χρειαστούμε 1 κιλό περίπου αλεύρι (γ.ο.χ)
Χλιαρό νερό,1 κ.γ αλάτι 1 κ.σ ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι.
Ζυμώνουμε πλάθουμε μπαλίτσες τις αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με καθαρό πανί.
Αφήνουμε μισή ώρα και μετά ανοίγουμε τα φύλλα!
Για το άνοιγμα φύλλων θα χρειαστούμε έξτρα αλεύρι με νισιστέ (μισό μισό)
Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη έτοιμη τη γέμιση
Για τη γέμιση
1 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα1 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 1/2 καρύδια
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.γ γεμάτο κανέλα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι σ αλατισμένο νερό. Ξεπλένουμε σε τρυπητό , στραγγίζουμε καλά και βάζουμε σε λεκανίτσα .Ρίχνουμε μισή κούπα ελαιόλαδο τις σταφίδες πλυμένες και στραγγισμένες και τη μισή κανέλα!
Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τη φρυγανιά με καρύδι, ζάχαρη , βανίλια και την άλλη μισή κανέλα.
Λαδώνουμε ταψί στρογγυλό μεγάλο βάζουμε 2 φύλλα κάτω και ρίχνουμε τα μίγματα εναλλάξ
Φύλλο λαδωμένο μείγμα ρυζιού
Φύλλο λαδωμένο μείγμα καρυδιού
Σκεπάζουμε στο τέλος με 2 φύλλα
(Για το λάδωμα φύλλων βάζουμε μισό ελαιόλαδο μισό καλαμποκέλαιο.)
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 170 μια ώρα περίπου!
Δημιουργός συνταγής: Βάνα Ντελή