Πάστα ταψιού Μπλακ Φόρεστ

pasta tapsiou black forest

ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ


Υλικά

Για τη Σάλτσα Βύσσινου
  • 1 βαζάκι κομπόστα βύσσινο 450 γρ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. εσάνς πικραμύγδαλο (έλαιο που θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ - μην το παραλείψετε)
  • 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

Για το Παντεσπάνι
  • 6 αυγά
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο

Για το Σιρόπι
  • 2 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ η ρούμι

Για τη Λευκή Κρέμα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 350 γρ. κρέμα τυρί
  • 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 2 φύλλα ζελατίνης

Για τη Γκανάζ Σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. εβαπορέ
  • 1 κ.σ. μέλι

  • 20 κερασάκια αμαρένα για το στολισμό


Εκτέλεση

Ετοιμάζω τη Σάλτσα Βύσσινου
  1. Στραγγίζω τα βυσσινάκια μου και κρατάω λίγο σιροπάκι να διαλύσω το κορν φλάουρ.
  2. Το υπόλοιπο το βάζω σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και μόλις ζεστάνει αρκετά το σιροπάκι και έχει λιώσει η ζάχαρη προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω μέχρι να δέσει.
  3. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τα βυσσυνάκια και την εσάνς πικραμύγδαλου.
  4. Αφήνω να κρυώσει.

Ετοιμάζω το Παντεσπάνι
  1. Χτυπάω αρχικά τα ασπράδια μου με μια πρέζα αλάτι μέχρι να αρχίσουν να κάνουν κορυφές.
  2. Τότε ρίχνω βροχηδόν τη ζάχαρη και χτυπάω καλά μέχρι να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
  3. Προσθέτω έναν - έναν τους κρόκους.
  4. Με μια σπάτουλα ενσωματώνω τα στερεά υλικά μου (αλεύρι, κακάο, μπέικιν αφού τα έχω πρώτα κοσκινίσει).
  5. Στο τέλος προσθέτω και το λάδι.
  6. Λαδώνω ένα ταψάκι ή τσέρκι 25*30 και προσθέτω το μείγμα μου.
  7. Ψήνω για περίπου 15 λεπτά.

Ωστόσο ετοιμάζω και το Σιρόπι
  1. Βράζω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω το κονιάκ.
  2. Σιροπιάζω καυτό παντεσπάνι και καυτό σιρόπι.
  3. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει το σιροπιασμένο παντεσπάνι.
  4. Για τη Λευκή Κρέμα
  5. Κρατάω λίγη κρέμα γάλακτος από τη συνολική της συνταγής και την υπόλοιπη τη χτυπάω σε σαντιγί μαζί με το τυρί και την άχνη.
  6. Την κρέμα που κράτησα θα τη βάλω σε ένα μικρό κατσαρολάκι και θα τη βάλω να κάψει.
  7. Ωστόσο θα μουλιάσω και τις ζελατίνες μου σε κρύο νερό να μαλακώσουν.
  8. Αφού μαλακώσουν, στραγγίζω καλά και τις ανακατεύω μέσα στην καυτή κρέμα γάλακτος για να διαλυθεί.
  9. Έπειτα προσθέτω και την λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  10. Αφού έχει πέσει η θερμοκρασία, την ενσωματώνω μέσα στη σαντιγί με μια σπατουλίτσα με κυκλικές κινήσεις!

Συναρμολόγηση
  1. Αφού κρυώσει το παντεσπάνι, προσθέτω το ζελέ που έφτιαξα με τα βυσσινάκια πάνω στο σιροπιασμένο κέικ και συνεχίζω με τη λευκή κρέμα που την προσθέτω από πάνω.
  2. Αφήνω να κρυώσει καλά (όλη νύχτα το ιδανικότερο).

Για τη Γκανάζ Σοκολάτας
  1. Ζεσταίνω καλά το γάλα με το μέλι και ρίχνω τη σοκολάτα σε κομμάτια μέσα και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία.
  2. Προσθέτω στο παγωμένο γλυκό.
  3. Αφήνω να παγώσει και πάλι και στολίζω με αγριοκέρασα (μαυροκέρασα αμαρένα τα οποία τα παίρνω από ζαχαροπλαστείο) και τριμμένη λευκή σοκολάτα.


Credits:

Tzela Antonopoulou