Καλιτσούνια ανεβατά



Μια συνταγή της κυρίας αννας καλλεργη για ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!


Καλιτσούνια ανεβατά

Έτοιμα τα καλιτσούνια ζεστά και μοσχομυριστά.
Είναι παράδοση εδώ στην Κρήτη να τα φτιάχνουμε αυτές τις ημέρες και δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι.

Υλικά:
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
70 γρ. Νέο Βιτάμ (πλάκα)
1/2 κσ. Νέα Φυτίνη
90 γρ. γάλα (χλιαρό)
2-3 κομμάτια μαστίχα (κοπανισμένη σε αλευρι)
1/2κγ. μαχλέπι κοπανισμένο
5 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8γρ.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι για το πλάσιμο

Για τη γέμιση:
1000-1100 γρ. νωπό ανθότυρο
1 κρόκο αυγού
1 κσ. μέλι
7-8 κσ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 κσ. κορν φλάουρ

Τον ανθότυρο τον παίρνουνε 2 ημέρες πριν,τον βάζουμε πάνω σε φρυγανιές, μετά χαρτί κουζίνας και τον τοποθετούμε στο ψυγείο.
Πρέπει να στραγγίξει καλά.
Τον κόβουμε κομμάτια και με την κουτάλα του πουρέ τον πιέζουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και να γίνουν σαν μους.

Για το ζυμάρι:
Σε λεκάνη βάζουμε ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό, 1 κσ. ζάχαρη, τις μαγιές, τις διαλύουμε καλά, προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει (είναι το προζύμι μας).
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη καλά να ασπρίσουν.
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Λιώνουμε τα Βιτάμ-Φυτίνη να ενωθούν (χλιαρά) ,προσθέτουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε να λιώσει καλά.
Βάζουμε στους χτυπημένος κρόκους με τη ζάχαρη, τη μαρέγκα και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Τα προσθέτουμε στο μίγμα βούτυρο-ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το γάλα, τη μαστίχα,το μαχλέπι.
Βάζουμε το προζύμι μας.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει.
Εμένα μου το πήρε ακριβώς, αν χρειαστεί μπορείτε να συμπληρώσετε λίγο, αλλά δεν πρέπει να γίνει σκληρό το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία δωματίου.
Όταν είναι έτοιμο κόβουμε μέτριες μπαλίτσες από το ζυμάρι,βάζουμε αλεύρι όσο χρειάζεται και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο περίπου μισό χιλιοστό πάχους.
Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα (όπως τις πίτες),βάζουμε 1 κγ. γέμιση και κλείνουμε διπλώνοντας στα τρία.
Όταν τελειώσουμε,τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, που μέσα έχουμε βάλει λίγο γάλα και στολίζουμε με λίγη κανέλα στη μέση.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170-180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν.