Μαρμελάδα βερίκοκο



Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά
3 kg καθαρισμένο βερίκοκο
2 kg ζάχαρη
3-4 stick βανίλιας
1 λεμόνι το χυμό του

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά βγάζουμε τα κουκούτσια, και κόβουμε στα τέσσερα τα βερίκοκα.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα κάνουμε στρώσεις από βερύκοκο και ζάχαρη..
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
Ανακατεύοντας τα δύο τρεις φορές...(επειδή ήταν πολλά τα έβαλα σε δύο κατσαρόλες, γιατί στη μία θα φούσκωνε πολύ και θα χυνόταν)
Όταν αρχίσουν να βγάζουν τον αφρό ξεκινάμε να ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να βγάζει πλέον αφρό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πιο κάτω από το μισό, να σιγοβράζει δηλαδή και να ανακατεύουμε τακτικά γιατί μπορεί να μας πιάσει στον πάτο.
Βράζουμε για 20 με 25 λεπτά και κλείνουμε τη θερμοκρασία.
Έχουμε αποστειρώσει ήδη τα βάζα στο φούρνο στους 100 βαθμούς πάνω σε μία πετσέτα μαζί με τα καπάκια τους για 20 λεπτά.
Παίρνουμε σιγά-σιγά με μία τσιμπίδα τα βάζα τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε μπρούμυτα.
Τα αφήνουμε για 12 ώρες περίπου... τα γυρνάμε και τα αποθηκεύουμε.
Συντηρούνται και εκτός ψυγείου.
Όταν όμως ανοίξουμε το βάζο πρέπει να μπει στο ψυγείο.
Μένει αναλλοίωτη στο άρωμα στο χρυσαφένιο χρώμα της και στην υπέροχη γεύση της.
Έχω άλλο ένα βάζο από πέρσι και είναι τόσο αρωματική λες και την έφτιαξα αυτή τη στιγμή!!!
Φέτος έβαλα λιγότερη ζάχαρη.
Πέρσι είχα ψήσει 2,5 kg βερίκοκο με 2 κιλά ζάχαρη.
Φέτος έβαλα τρία κιλά βερίκοκο με 2 κιλά ζάχαρη.
Και έγινε υπέροχη γλυκιά και πεντανόστιμη .

Έφτιαξα και με στέβια κρυσταλλική για το σύζυγό μου και έγινε πάρα πολύ ωραία 👍👍 έγινε γλυκόξινη!!

Η δοσολογία με τη στέβια είναι:
1 κιλό καθαρό βερίκοκο
150 γραμμάρια στέβια κρυσταλλική.