Γιουβέτσι με χταπόδι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γιουβέτσι με χταπόδι

ένα πεντανόστιμο φαγάκι!

Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 φλ. του καφέ κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ πάπρικα
1/2 φλ. λάδι
1 κ.γ πελτέ (όχι πολύ γεμάτο)
1/2 κιλό κριθαράκι χονδρό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένω το χταπόδι ,βγάζω το δόντι , καθαρίζω τη σακουλίτσα του καλά και το βάζω σε μέτρια φωτιά σκεπασμένο να βράσει με τα υγρά του σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει.
Το κόβω σε κομμάτια και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω στο λαδακι το κρεμμύδι,το καρότο ,την πιπεριά και μόλις γυαλίσουν προσθέτω το χταπόδι, το μπαχάρι και την πάπρικα.
Το γυρίζω 2-3 φορές να πάρει αρώματα και σβήνω με το κρασί.
Αφήνω λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνω.
Γυρίζω τα υλικά μου μέσα στη γάστρα και προσθέτω νερό μέχρι να καλυφθούν καλά ( περίπου 1 1/2 λίτρο το βάζω πάντα με το μάτι)!!!
Βάζω στους 200 βαθμούς κελσίου και ψήνω για 40 -45 λεπτά περίπου ....προσθέτω το κριθαράκι μου και ανακατεύω.
Βγάζω από το φούρνο το φαγητό μου όταν κρατάει ακόμα το κριθαράκι και το φαγάκι μου έχει υγρά....!!!
Αφήνω να τα τραβήξει έξω από το φούρνο για να μην λασπώσει,αφού ο βρασμός συνεχίζει και έξω από τον φούρνο!