Υλικά
- 40 γρ. χλιαρό νερό
- 35 γρ.φρέσκια μαγιά
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό ή κατάλληλο για τσουρέκι
- 40 γρ. Βούτυρο λιωμένο
- 135 γρ.χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 γρ. μέλι
- ½ κουτ γλυκού μαχλέπι
- ½ κουτ γλυκού μαστίχα
- 1 βανίλια
- 1 κρόκο με λίγο νερό για να αλείψουμε τα τσουρεκάκια
- Αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το χλιαρό νερό , ένα κουταλάκι του γλυκού από το μέλι , την μαγιά και 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά , σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
- Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά.
- Όταν το προζύμι μας είναι έτοιμο, σε άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μαχλέπι , την μαστίχα και ανακατεύουμε πολύ καλά .
- Προσθέτουμε και το προζύμι.
- Με τα χέρια αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο - λίγο το αλεύρι.
- Πρέπει να έχουμε μια αφράτη ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα, βάζουμε μέσα στο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
- Χρειάζεται το λιγότερο 1 ώρα.
- Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, βουτυρώνουμε τα χέρια μας, κόβουμε ίδια κομμάτια και δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε στα τσουρεκάκια μας.
- Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε ακόμα λίγο ( 20 λεπτά περίπου) να φουσκώσουν .
- Όταν είναι έτοιμα αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180 για 30 λεπτά περίπου.
*Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουμε δώσει στο τσουρέκι μας.
* Για να φουσκώσει το προζύμι και στη συνέχεια το ζυμάρι τα έβαλα στο φούρνο στους 50 βαθμούς.