Αφράτα, εύκολα τσουρεκάκια



Μια συνταγή της κυρίας Vasia Zaglara για ΑΦΡΑΤΑ, ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αφράτα, εύκολα τσουρεκάκια

40 γρ. χλιαρό νερό
35 γρ.φρέσκια μαγιά
350 γρ. αλεύρι σκληρό ή κατάλληλο για τσουρέκι
40 γρ. Βούτυρο λιωμένο
135 γρ.χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
120 γρ. μέλι
½ κουτ γλυκού μαχλέπι
½ κουτ γλυκού μαστίχα
1 βανίλια
1 κρόκο με λίγο νερό για να αλείψουμε τα τσουρεκάκια
Αμύγδαλο φιλέ

Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το χλιαρό νερό , ένα κουταλάκι του γλυκού από το μέλι , την μαγιά και 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά , σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά.
Όταν το προζύμι μας είναι έτοιμο, σε άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μαχλέπι , την μαστίχα και ανακατεύουμε πολύ καλά .
Προσθέτουμε και το προζύμι.
Με τα χέρια αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο - λίγο το αλεύρι.
Πρέπει να έχουμε μια αφράτη ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα, βάζουμε μέσα στο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Χρειάζεται το λιγότερο 1 ώρα.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, βουτυρώνουμε τα χέρια μας, κόβουμε ίδια κομμάτια και δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε στα τσουρεκάκια μας.
Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε ακόμα λίγο ( 20 λεπτά περίπου) να φουσκώσουν .
Όταν είναι έτοιμα αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180 για 30 λεπτά περίπου.

*Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουμε δώσει στο τσουρέκι μας.
* Για να φουσκώσει το προζύμι και στη συνέχεια το ζυμάρι τα έβαλα στο φούρνο στους 50 βαθμούς.