Γεμιστό Κοτόπουλο στο φούρνο



Μια συνταγή για ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ από τη σελίδα στο Facebook Οι Γεύσεις της Ελένης


Γεμιστό Κοτόπουλο στο φούρνο

1 κοτόπουλο 2,5 - 3 κιλά
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
300 γρ. βρασμένο ( οχι πολυ, πρεπει να κραταει) ρύζι για σπιρωτο πιλάφι
50 γρ. σταφίδες
250 ml νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 κύβο Maggi κοτόπουλο
πιπέρι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ψιλές ροδέλες
Για το αρωματικό βούτυρο
1 κύβο Maggi κοτόπουλο
80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 κλωναράκια θυμάρι (μόνο φύλλα)

Για τη γέμιση
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο. 
Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι για 5-8 λεπτά. 
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι το κουκουνάρι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον χυμό, τον κύβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση σβήνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Για το αρωματικό βούτυρο
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κύβο κότας σπάζοντάς τον με τα χέρια.
Βάζουμε λίγο από το βούτυρό μας και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να πάνε παντού τα μυρωδικά μας.

Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Ξεκολλάμε το δέρμα από το στήθος του κοτόπουλου, χωρίς να το σκίζουμε. 
Με τη βοήθεια του χεριού μας δημιουργούμε μία μεγάλη “θήκη” ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα.
Βάζουμε το αρωματικό βούτυρο στις θήκες που δημιουργήσαμε και το απλώνουμε κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ στο κοτόπουλο. 
Ότι περισσέψει μπορούμε να το απλώσουμε πάνω από το δέρμα.
Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο κοτόπουλο τη γέμιση.
Δένουμε με ένα σπάγκο τα μπούτια ώστε να κρατήσουμε μέσα τη γέμιση.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το καλύπτουμε με λαδόκολλά και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά για να ξεροψηθεί.
Αν μας περισσέψει γέμιση την μαγειρεύουμε στο τηγάνι όπως είναι για ακόμα 5-6 λεπτά μέχρι να είναι τελείως έτοιμη και την σερβίρουμε με το κοτόπουλο στο τέλος.