Φασόλια γίγαντες πλακί με λουκάνικο



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Kappou για ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Φασόλια γίγαντες πλακί με λουκάνικο

Λατρεμένο φαγητό και ειδικά όταν τέτοιες μέρες το φτιάχνεις στο χωριό, στην κουζίνα της μαμάς!

Υλικά:
3 φλ. φασόλια γίγαντες
4 λουκάνικα χωριάτικα
2 κρεμμύδια σε φετάκια
1 καρότο σε φετάκια
Πράσο και πιπεριά Φλωρίνης
2 κ.γ.πελτέ ντομάτας
3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο ή σέλινο ή και τα 2
1/2 φλ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
Σουρώνουμε και βράζουμε τα φασόλια με φρέσκο νερό.
Βράζουμε τα φασόλια για μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να τρώγονται.
Σοτάρουμε το λουκάνικο σε μια φαρδιά κατσαρόλα για 4-5 λεπτά και τα βγάζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο και το μαϊντανό. (Δεν είχα πιπεριά Φλωρίνης και πράσο αλλιώς θα έβαζα). Βάζουμε στο φαγητό τον πελτέ, το λάδι, την τριμμένη ντομάτα, το αλατοπίπερο, μια κουτάλα ζωμό από τα βρασμένα φασόλια και τα λουκάνικα και βράζουμε να δέσει το ζουμάκι 10-15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Ρίχνουμε επάνω την σάλτσα με τα λουκάνικα.
Σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, χωρίς να στεγνώσει το φαγητό, να κρατάει το ζουμακι του.