Προαιρετικά: ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Για τον παστό μπακαλιάρο
1 κιλό παστός μπακαλιάρος
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Καλαμποκάλευρο
Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη φάβα
Βάζουμε τη φάβα σε χύτρα και τη βράζουμε με άφθονο νερό για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε καλά τον αφρό που ανεβαίνει.
Σουρώνουμε τη φάβα, την ξεπλένουμε, και τη μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα με καθαρό, ζεστό νερό.
Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Κλείνουμε τη χύτρα και, μόλις αρχίσει να βγάζει ατμό, χαμηλώνουμε στο μισό.
Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Ανοίγουμε τη χύτρα προσεκτικά.
Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειαστεί, και – αν θέλουμε – τη λιώνουμε με ραβδομπλέντερ (ή την αφήνουμε όπως είναι, αφού έχει ήδη χυλώσει ωραία).
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι από πάνω.
Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο
Ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο για 40–48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4–6 ώρες, ανάλογα με το πόσο παχύς είναι.
Όταν ξαλμυριστεί, αφαιρούμε τυχόν λέπια, ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια και τα στραγγίζουμε πιέζοντάς τα ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Ανακατεύουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο σε αναλογία περίπου 1:1 και αλευρώνουμε τα κομμάτια καλά.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά εξωτερικά.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!