Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού



Μια συνταγή για ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΟΥ από τη σελίδα στο Facebook Οι λιχουδιές της Μαρίας


Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού

Πιο μυρωδάτα κουλουράκια δεν θα έχετε ξαναφάει!! και νηστίσιμα!!

Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
300 gr ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκαλιού
75 ml χυμό λεμονιού
75 ml τσίπουρο (ή άλλο λευκό ποτό)
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1,5 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Περίπου 850 gr αλεύρι μαλακό
σουσάμι( προεραιτικά )

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τους χυμούς, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την αμμωνία, το μπέικιν και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι εύπλαστη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 20-25 περίπου λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς.

Tips: 
*Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Καλύτερα να λείπει λίγο αλεύρι παρά να γίνει σκληρή (αν μετά το ξεκούρασμα κολλάει, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη).
*Για να κολλήσει το σουσάμι(αν βάλουμε) στα κουλουράκια, το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το ανακατεύουμε με 1 κουταλάκι ζάχαρη.
*Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι 20 λεπτά αν τα θέλουμε λευκά ή 5-6 λεπτά παραπάνω αν μας αρέσουν πιο σκούρα. Μη ξεχνάμε όμως ότι πάντα εξαρτάται και από το φούρνο μας.
*Η παραπάνω δόση βγάζει περίπου 70 κανονικού μεγέθους κουλουράκια ή γύρω στα 100 αν τα κάνουμε λίγο πιο μικρά.