Μαρμελάδα δαμάσκηνο



Μια συνταγή της κυρίας Sunday Lous για ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Εμάς μας αρέσουν κομματάκια μέσα και όχι πολτοποιημένα!

Για τη δική μου λοιπόν ποσότητα χρησιμοποίησα:
2600 γρ. φρουτο χωρίς κουκουτσια
1400 γρ. ζαχαρη
2,5 φλ. τσαγιού νερο
Χυμό λεμονιου
2 ξυλάκια κανέλλας
Λίγη Αρμπαρόριζα
20 κουκούτσια δεμένα μέσα σε τούλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε και κόβουμε στα δύο η στα τέσσερα τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα κουκούτσια που βάλαμε στο τούλι, την κανέλλα και το μισό νερό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε κατσαρόλα, ξεπλενουμε με το υπόλοιπο νερό το μπολ για να πάρουμε ο, τι έχει μείνει μέσα στο μπολ και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από την ώρα βρασμού, ξαφριζοντας συγχρόνως.
Σβήνουμε, αποσύρουμε και αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα έτσι, να βγάλουν τα φρούτα όλους τους χυμούς τους και το ωραίο χρώμα τους.
Την άλλη μέρα αφαιρούμε τα κουκούτσια και την κανέλλα και ξαναβάζουμε στη φωτιά, χαμηλή πάλι, για 15-20 λεπτά περίπου. 
Περιμένουμε να δέσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να μη μας κολλήσει.
Προς το τέλος του βρασμού, βάζουμε αν θέλουμε, αρμπαρόριζα την οποία μετά αφαιρούμε και το χυμό λεμονιού.
Γεμίζουμε αποστειρωμενα βάζα, με καυτή μαρμελαδα, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε.