Μελομακάρονα



Μια συνταγή της κυρίας Voula Damala για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Μελομακάρονα

Τραγανα, αλλα μελωμενα μεχρι το ταβανι... με πλουσια γευση κανελλας, μελιου κ αναμνησεις απο τα παιδικα μου χρονια...
Τα γιορτινα γλυκα φετος τελειωνουν με τα καλυτερα μελομακαρονα που εχω δοκιμασει...
Ευχομαι ομορφες γιορτες με υγεια κ αγαπη για ολους 

2 κουπες χυμο πορτοκαλι
2 κουπες σπορελαιο
1 κουπα ελαιολαδο
3/4 κουπας ζαχαρη
1 1/4 κουπας σιμιγδαλι ψιλο
Ξυσμα απο 2 πορτοκαλια ακερωτα
3 κουταλακια γλυκου κανελλα
1/2 κουταλακι γλυκου γαρυφαλλο
1/4 κουταλακι γλυκου μοσχοκαρυδο
1 κουταλακι γλυκου σοδα
1 κουτ γλυκου μπεικιν
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις

Σιροπι
3 1/2 κουπες ζαχαρη
2 1/2 κουπες νερο
4 ξυλα κανελλα Κευλανης
4 καρφακια γαρυφαλλο
Τη φλουδα απο 1 πορτοκαλι
1/2 κουπα μελι
Χυμο απο 1 πορτοκαλι

Εκτελεση
Πρωτα κανουμε το σιροπι. Βραζουμε νερο, ζαχαρη, κανελλα γαρυφαλλα κ φλουδα για 5 λεπτα. Αποσυρουμε απο τη φωτια κ προσθετουμε μελι κ χυμο.πορτοκαλιου. Αφηνουμε να κρυωσει κ βαζουμε ψυγειο
Κρυο σιροπι ζεστα μελομακαρονα
Σε μπολ μεγαλο βαζω το σπορελαιο κ το ελαιολαδο, κ ριχνω τη ζαχαρη. Ανακατευω να λιωσει κ προσθετω τον χυμο. Βαζω ολα τα αρωματικα κ τελος τη σοδα.
Στο τελος βαζω σιμιγδαλι κ αλευρι. Δεν ζυμωνω ισα να διαλυθει το αλευρι για να μην βγαλει το λαδι κ σκληρυνουν.
Επλασα μελομακαρονα 40 γραμμαρια κ εβαλα σε αντικολλητικο χαρτι
Εψησα αερα στους 180 για 25 λεπτα περιπου. Μολις βγαζω τα μελομακαρονα ζεστα τα βουταω στο κρυο σιροπι.
Για να μου διατηρηθει το σιροπι κρυο, βαζω το μπολ με το σιροπι σε ενα μεγαλυτερο μπολ με παγακια... ετσι τα μελομακαρονα παντα τραβουν ολο το σιροπι που τους πρεπει. Το μπολ με τα παγακια απο κατω, δεν αφηνει το σιροπι να ζεσταθει απο τα καυτα μελομακαρονα που ριχνω καθε φορα. Γυρναω τα μελομακαρονα στο σιροπι κ τα αφηνω για 2 με 3 λεπτα. Λιγο υπερβολικο, αλλα αξιζει τον κοπο.