Γεμιστό κοτόπουλο με γιορτινή γέμιση



ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΓΕΜΙΣΗ


Μια ξεχωριστη προταση με ιδιαιτερη πρωτοτυπη γεμιση... ενα κοτοπουλο λουμουμακι που θα φορεσει τα γιορτινα του για μας.

1 κοτοπουλο 2 κιλα περιπου
Αλατι
Πιπερι
Θυμαρι
Καπνιστη γλυκεια παπρικα

Για τη μαριναδα
2 κουταλιες μουσταρδα
2 κουταλιες μελι
Χυμο απο 2 πορτοκαλια
1/4 κουπας ελαιολαδο
2 σκελιδες σκορδο
Μισο κουταλακι γλυκου κοκκους πιπερι

Για τη γεμιση
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1/4 κουπας ελαιολαδο
300 γρ κιμας μοσχαρισιος
150 γρ ξηροι καρποι κ σταφιδες (αμυγδαλα, κασιους, cranberries, σταφιδες, καρυδια)
1 ποτηρακι κρασι μπρουσκο
Αλατι πιπερι

Για το ψησιμο
2 κουταλιες βουτυρο
1/2 κουπα νερο
1 καροτο
1 κρεμμυδι στα τεσσερα
1 ντοματα στα τεσσερα
Κ τη μαριναδα... με το κοτοπουλο μαζι!!

Μαριναρουμε το κοτοπουλο. Βαζουμε τα καρυκευματα, κ ριχνουμε τη μαριναδα ανακατευοντας ολο το κοτοπουλο. Μπορουμε κ απο βραδις. Καλυπτουμε με μεμβρανη κ βαζουμε ψυγειο.
Πρωτα κανουμε τη γεμιση. Σωταρουμε στο ελαιολαδο το κρεμμυδι, προσθετουμε τον κιμα να σωταριστει καλα κ τελος τους ξηρους καρπους κ το κρασι. Αφηνουμε να εξατμιστει τελειως κ αποσυρουμε.
Βγαζουμε το κοτοπουλο κ αφηνουμε να ερθει λιγο σε θερμοκρασια δωματιου. Ετσι θα ψηθει ομορφα κ θα γινει λουκουμι. 
Το γεμιζουμε με τη γεμιση. Το βαζουμε σε γαστρα, αλειφουμε το βουτυρο να παει παντου κ προσθετουμε τη μαριναδα. Βαζουμε τα λαχανικα κ το νερο.
Ψηνουμε στους 160 στον αερα για 1μιση ωρα. Μετα ξεσκεπαζουμε κ ψηνουμε για μιση ωρα περιπου.
Αφηνουμε να κρυωσει το κοτοπουλο κ σουρωνουμε το ζουμι. Πολτοποιουμε με ραβδομπλεντερ ή σουρωνουμε πατωντας τα λαχανικα για να αφησουν τις γευσεις τους.
Δενουμε τη σαλτσα με μια κουταλια κορν φλαουρ διαλυμενη μεσα σε λιγο νερο.


Δημιουργός συνταγής: Voula Damala