Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι



Μια συνταγή της κυρίας Nancy Michalakou για ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ από την ομάδα στο Facebook Χρυσές Συνταγές


Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι

Υλικά
500 γραμ. γίγαντες
750 γραμ. σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθος
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Από την προηγουμένη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής. Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά. Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄ μεχρι να μαλακώσουν . Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι. Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄. Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του. Το τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Σε μια γάστρα Ρίχνουμε τους γίγαντες, Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου μισή ώρα σ αυτο το σημειο ριχνουμε μεσα ολα τα χορταρικά μας και ψηνουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του .!!