Σπανακοτυρόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Χρυσανθης Μιχου για ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά
Για τη ζύμη
450 γρ. νερό
1,5 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. σόδα φαγητού (διαλυμένη στο ξύδι)
850 γρ. περίπου αλεύρι ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
100 γρ. καλαμποκέλαιο

Ανακατεύουμε το βούτυρο λιωμένο με το καλαμποκελαιο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά εκτός από βούτυρο - λαδι και ζυμωνουμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλίτσες από τις οποίες ενώνουμε τις 2, έτσι έχουμε 6 ζυμαράκια το ένα πιο μεγάλο και αφήνουμε 10 λεπτά.
Στην συνέχεια την πιο μεγάλη μπαλίτσα ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο, αλείφουμε με το μείγμα (βούτυρο, λάδι) διπλώνουμε αλείφοντας συνεχώς, εκτός στο τέλος από, πάνω μέχρι να γίνει μικρό ζυμαράκι και βάζουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τις υπόλοιπες μπαλίτσες σε μεγάλα φύλλα και αφήνουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο.
Παίρνουμε το ζυμαράκι από το ψυγείο και το ανοίγουμε φύλλο και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40.
Ραντίζουμε με το βούτυρο - λάδι, στρώνουμε το επόμενο φύλλο, ξανά βούτυρο - λάδι, το άλλο φύλλο, έπειτα γέμιση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι.
Χαράζουμε, αλείφουμε με βούτυρο - λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε 180 βαθμούς αντιστάσεις, 1 ώρα.

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο άνηθο
2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
1 αυγό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μισή χούφτα τραχανά

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο και ανακατεύουμε συνεχώς να φύγουν τα υγρά του.
Ριχνουμε το λάδι, έπειτα τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Κατεβαζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε αυγό, φέτα και τραχανά.