Υλικά
Για το ξιδάτο χταπόδι
- 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο 1,4 κιλά περίπου
- 2 δαφνοφυλλα
- 5 κοκκους μπαχάρι
- 3 κοκκους πιπέρι
- 1/2 κουπα ξύδι
- Ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι
Για τις φακές
- 1/2 κιλό φακές ψιλές, βραστερές (φετινές)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο (αφαιρώ τις φυτρες)
- 2 μεγάλα καρότα, σε κύβους
- 1 φλ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 φλ. λάδι
- αλάτι - πιπέρι
- ξύδι μπαλσάμικο για σερβίρισμα - ελίτσες - παξιμαδάκια
Για την ταραμοσαλάτα
- 150 γρ ταραμά λευκό
- 400 γρ ψωμί μπαγιάτικο
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1 γεμάτο φλ. λάδι ελαφρύ ή ελαιόλαδο ή μισό - μισό
Εκτέλεση
Για το ξιδάτο χταπόδι
- Πλένουμε και αφαιρούμε από τη σακουλίτσα του χταποδιού τη μεμβράνη και τυχόν υπολείμματα.
- Αφαιρούμε το δόντια και τα μάτια και βάζουμε το χταπόδι μέσα σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
- Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει βράση και να κατεβάσει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σερβίρουμε με μπόλικο λαδάκι, ξυδάκι, ρίγανη, θυμάρι.
- Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε αποστειρώνουμε γυάλινα βαζάκια και βάζουμε μέσα σε μεριδούλες το χταπόδι καυτό.
- Προσθέτουμε καυτό ζωμό από την κατσαρόλα κατά τα 1/3 του βάζου, 1/3 ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδο η καυτερή πιπερίτσα.
- Κλείνουμε ερμητικά και φυλάμε σε σκιερό δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
- Όταν ανοίξουμε συντηρούμε στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου τρεις μήνες!

Για τις φακές
- Διαλέγουμε τις φακές για τυχόν πετραδάκια (συμβαίνει να υπάρχουν από τη συγκομιδή τους).
- Τις πλένουμε καλά με κρύο νεράκι και τις σουρώνουμε.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και όταν πάρει βράσει ρίχνουμε τις φακές.
- Βράζουμε για 15 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό.
- Προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό καθαρό και λίγο παραπάνω και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά σκεπασμένες σε μέτρια φωτιά.
- Ανοίγουμε και παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα από τις άκρες τις φλουδίτσες που τυχόν επιπλέουν.
- Σιγοβράζουμε για μια ωρίτσα τις φακές σκεπασμένες σε μέτρια φωτιά κι έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά, τη σπιτική σάλτσα ντομάτας, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ακόμα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λαδάκι και σε δυνατή φωτιά βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σούπα.
- Σερβίρουμε με μπαλσάμικο ξυδάκι.

Για την ταραμοσαλάτα
- Βάζουμε το κρεμμυδάκι καθαρισμένο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό για 2 ώρες να φύγει η σπιρτάδα του.
- Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά.
- Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά, το ψωμί και το κρεμμύδι και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, χτυπάμε και σταδιακά, σιγά - σιγά το λάδι.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ωραία βελούδινη κρέμα. Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο βελούδινη θα γίνει η ταραμοσαλάτα.

Δημιουργός συνταγών: Τζέλα Αντωνοπούλου