Χταπόδι ξιδάτο, φακές και ταραμοσαλάτα

Δύο συνταγές της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ, ΦΑΚΕΣ και ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χταπόδι ξιδάτο, φακές και ταραμοσαλάτα



ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ

Το χταποδάκι είναι ο αγαπημένος μου μεζές για το ουζάκι η το κρασάκι η ακόμα κι έτσι ......εγώ τρελαίνομαι!!!!!

Υλικά
1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο 1,4 kg περίπου
2 δαφνοφυλλα
5 κοκκους μπαχάρι
3 κοκκους πιπέρι
1/2 κουπα ξύδι
Ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι

Εκτέλεση
Πλένω και αφαιρώ από τη σακουλίτσα του χταποδιού τη μεμβράνη και τυχόν υπολείμματα.
Αφαιρώ το δόντια και τα μάτια και βάζω το χταπόδι μου μέσα σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
Σε μέτρια φωτιά αφήνω να πάρει βράση και να κατεβάσει τα υγρά του.
Προσθέτω το ξύδι τα δαφνοφυλλα, τα μπαχαριά και το πιπέρι και σκεπάζω τη κατσαρόλα μου.
Σιγοβραζω για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
Το βγάζω από την κατσαρόλα και σερβιρω με μπόλικο λαδακι , ξυδάκι , ρίγανη , θυμάρι.
Αν θέλω να αποθηκεύσω αποστειρώνω γυάλινα βαζάκια και βάζω μέσα σε μεριδουλες το χταπόδι καυτο.
Προσθέτω καυτό ζωμό από την κατσαρόλα κατά τα 1/3 του βάζου 1/3 ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδο η καυτερή πιπεριτσα.
Κλείνω ερμητικά.
Φυλάω σε σκιερό δροσερό μέρος η στο ψυγείο.
Όταν ανοίξουμε συντηρούμε στο ψυγείο.
Διατηρείτε περίπου τρεις μήνες!!!!




ΦΑΚΕΣ

Υλικά
1/2 κιλό φακες ψιλές βραστερες (φετινες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο (αφαιρώ τις φυτρες)
2 μεγάλα καρότα σε κύβους
1 φλ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
1/2 φλ. λάδι
Αλάτι πιπέρι
Ξύδι μπαλσαμικο για σερβίρισμα - ελιτσες - παξιμαδακια

Εκτέλεση
Διαλέγω τις φακές μου για τυχόν πετραδάκια...( συμβαίνει να υπάρχουν από τη συγκομιδή τους).
Τις πλένω καλά με κρύο νερακι και τις σουρωνω.
Γεμίζω την κατσαρολα μου με νερό και όταν πάρει βράσει ρίχνω τις φακές.
Βράζω για 15 λεπτά και χύνω το πρώτο νερό.
Προσθέτω 1 1/2 λίτρο νερό καθαρό και λίγο παραπάνω και αφήνω να βράσουν για 30 λεπτα σκεπασμένες σε μέτρια φωτιά.
Ανοίγω και παίρνω με την τρυπητή κουτάλα από τις άκρες τις φλουδιτσες που τυχόν επιπλέουν.
Σιγοβράζω για μια ωρίτσα τις φακές σκεπασμενες σε μέτρια φωτιά κι έπειτα
προσθέτω τα λαχανικά μου τη σπιτική σάλτσα ντομάτας , σκεπάζω και σιγοβραζω για 40 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος προσθέτω το αλάτι το πιπέρι και το λαδακι και σε δυνατή φωτιά βράζω μέχρι να χυλώσει η σούπα μου.
Σερβίρω με μπαλσαμικο ξυδακι. 




ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
150 γρ ταραμά λευκό
400 γρ ψωμί μπαγιάτικο
1/2 κρεμμύδι ξερό
Χυμό από δύο λεμόνια
1 φλ. γεμάτο λάδι ελαφρύ ή ελαιόλαδο ή μισό μισό

Εκτέλεση
Βάζω το κρεμμυδάκι μου καθαρισμένο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό για 2 ώρες να φύγει η σπιρτάδα του.
Μουσκεύω το ψωμί και το στιβω καλά.
Μέσα στο μπλέντερ βάζω τον ταραμά , το ψωμί και το κρεμμύδι και χτυπάω καλά να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω το λεμόνι....χτυπάω.... και σταδιακά ...σιγά σιγά το λάδι μου.
Χτυπάω μέχρι να γίνει μια ωραία βελούδινη κρέμα.
Όσο πιο πολύ χτυπάω τα υλικά μου τόσο πιο βελούδινη θα γίνει η ταραμοσαλάτα μου.