Χταπόδι ξιδάτο, φακές και ταραμοσαλάτα

Υλικά

Για το ξιδάτο χταπόδι

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο 1,4 κιλά περίπου
  • 2 δαφνοφυλλα
  • 5 κοκκους μπαχάρι
  • 3 κοκκους πιπέρι
  • 1/2 κουπα ξύδι 
  • Ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι

Για τις φακές

  • 1/2 κιλό φακές ψιλές, βραστερές (φετινές)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο (αφαιρώ τις φυτρες)
  • 2 μεγάλα καρότα, σε κύβους
  • 1 φλ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 φλ. λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • ξύδι μπαλσάμικο για σερβίρισμα - ελίτσες - παξιμαδάκια

Για την ταραμοσαλάτα

  • 150 γρ ταραμά λευκό
  • 400 γρ ψωμί μπαγιάτικο
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 γεμάτο φλ. λάδι ελαφρύ ή ελαιόλαδο ή μισό - μισό

Εκτέλεση

Για το ξιδάτο χταπόδι

  1. Πλένουμε και αφαιρούμε από τη σακουλίτσα του χταποδιού τη μεμβράνη και τυχόν υπολείμματα.
  2. Αφαιρούμε το δόντια και τα μάτια και βάζουμε το χταπόδι μέσα σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
  3. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει βράση και να κατεβάσει τα υγρά του.
  4. Προσθέτουμε το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  5. Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
  6. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σερβίρουμε με μπόλικο λαδάκι, ξυδάκι, ρίγανη, θυμάρι.
  7. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε αποστειρώνουμε γυάλινα βαζάκια και βάζουμε μέσα σε μεριδούλες το χταπόδι καυτό.
  8. Προσθέτουμε καυτό ζωμό από την κατσαρόλα κατά τα 1/3 του βάζου, 1/3 ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  9. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδο η καυτερή πιπερίτσα.
  10. Κλείνουμε ερμητικά και φυλάμε σε σκιερό δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
  11. Όταν ανοίξουμε συντηρούμε στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου τρεις μήνες!

Για τις φακές

  1. Διαλέγουμε τις φακές για τυχόν πετραδάκια (συμβαίνει να υπάρχουν από τη συγκομιδή τους). 
  2. Τις πλένουμε καλά με κρύο νεράκι και τις σουρώνουμε.
  3. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και όταν πάρει βράσει ρίχνουμε τις φακές.
  4. Βράζουμε για 15 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό.
  5. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό καθαρό και λίγο παραπάνω και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά σκεπασμένες σε μέτρια φωτιά.
  6. Ανοίγουμε και παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα από τις άκρες τις φλουδίτσες που τυχόν επιπλέουν. 
  7. Σιγοβράζουμε για μια ωρίτσα τις φακές σκεπασμένες σε μέτρια φωτιά κι έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά, τη σπιτική σάλτσα ντομάτας, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ακόμα. 
  8. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λαδάκι και σε δυνατή φωτιά βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σούπα. 
  9. Σερβίρουμε με μπαλσάμικο ξυδάκι. 
Φακές σερβιρισμένες σε λευκό βαθύ πιάτο

Για την ταραμοσαλάτα

  1. Βάζουμε το κρεμμυδάκι καθαρισμένο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό για 2 ώρες να φύγει η σπιρτάδα του.
  2. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά.
  3. Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά, το ψωμί και το κρεμμύδι και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το λεμόνι, χτυπάμε και σταδιακά, σιγά - σιγά το λάδι. 
  5. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ωραία βελούδινη κρέμα. Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο βελούδινη θα γίνει η ταραμοσαλάτα.
Στρογγυλή φέτα ψωμί με ταραμοσαλάτα και μια ελιά στο κέντρο
Δημιουργός συνταγών: Τζέλα Αντωνοπούλου