Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με αμύγδαλο, κουκουνάρι και σιρόπι καραμέλας



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με αμύγδαλο, κουκουνάρι και σιρόπι καραμέλας

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτ σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτ σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτ αμύγδαλα μαζί με κουκουνάρια χοντροαλεσμενα

Για το σιρόπι
2 ζάχαρη
4 νερό
1 ξύλο κανέλας
1 καρφακι γαρύφαλλο 

Για το σιρόπι καραμελας
1/2 ποτ ζαχαρη
1/2 ποτ βραστο νερό
1 βανιλια

Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζω για μερικά λεπτά.
Το διατηρώ ζεστό.
Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι και καβουρδιζω τους ξηρούς καρπούς προσθέτω και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην μας καεί.
Οταν πάρει χρώμα προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς με προσοχή γιατί πιτσιλάει.
Οταν απορροφηθεί το σιρόπι και αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμο.

Το βάζουμε σε φόρμα.
Για το σιρόπι καραμέλας.
Βάζω την ζάχαρη σε ένα αντικολιτικο τηγάνι και την αφήνω να λιώσει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μια δυο φορες μόνο.
Οταν πάρει ωραίο χρώμα Ρίχνουμε το βραστό νερό με προσοχή γιατί πιτσιλάει και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σαν σιροπι.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά Ρίχνουμε την βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει και μετά περιχύνουμε τον χαλβά!