Τσουρέκια σιροπιασμένα γεμιστά με σοκολάτα



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη ‎για ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τσουρέκια σιροπιασμένα γεμιστά με σοκολάτα

Υλικά!
100 ml νερό χλιαρο
100 ml γαλα χλιαρο
1 κύβο νωπή μαγιά
5_6 Κ σ ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ κοφτό μαστίχα τριμμένη
1 βανίλια
650 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκι
120 γρ βούτυρο λιωμένο
Μερέντα
1 κρόκος αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα 

Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 φλούδα λεμόνι 

Εκτέλεση
Βάζω το γάλα, το νερό, τη μαγιά, μια κ.σ από την ζάχαρη και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν.
Αφήνω 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά, τη βανίλια, την μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα καλά να ομογενοποιηθούν.
Αρχίζω μετά να προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, το αλεύρι και το βούτυρο και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια! 
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. 
Μετά χωρίζω τη ζύμη σε 4 μπάλες.
Παίρνω με ελαφρώς λαδωμένα χέρια μια μπαλίτσα ζύμης, την ανοίγω, απλώνω μερέντα στην επιφάνεια της και τυλίγω σε ρολό.
Το ίδιο κάνω και για όλες τις υπόλοιπες.
Παίρνω 2 ρολά και τα τυλίγω.
Τα βάζω σε βουτυρωμένες φόρμες. 
Εγώ έβαλα το ένα σε φόρμα στρογγυλή του κέικ και το άλλο σε φόρμα μακρόστενη σιλικόνης. 
Τα σκεπάζω και αφήνω ακόμα μια ώρα να φουσκώσουν.
Τα αλείφω με το αυγό που το έχω αραιώσει σε λίγο γάλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Αν δω ότι παίρνει χρώμα από επάνω το καλύπτω με λαδόκολλα.
Για το σιρόπι το βράζω 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και αφήνω να κρυώσει.
Μόλις τα βγάλω από τον φούρνο τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα και σιροπιάζω σιγά - σιγά με το κρύο σιρόπι.