Κεράσι γλυκό του κουταλιούΜια συνταγή της κυρίας αννας καλλεργη για ΚΕΡΑΣΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κεράσι γλυκό του κουταλιού

ΥΛΙΚΑ:
1400 - 1500 γρ. κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι του καφέ νερό
1 βανίλια
Χυμό 4 λεμονιών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τα κεράσια (χωρίς τα κοτσάνια) και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει καλά και το χυμό 3 λεμονιών, για 2-3 ώρες να σφίξουν (στο ψυγείο).
Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά, με αρκετό νερό.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς και τα κουκούτσια. Όταν τα καθαρίσουμε όλα, ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το φλιτζάνι του καφέ, νερό και το φυλάμε (το νερό) για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνουμε το νερό από τα κουκούτσια μέσα.
Τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά (γιατί φουσκώνει πολύ)και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίσουμε τους αφρούς από την επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7-8 ώρες.
Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και το χυμό 1λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι (εγώ έβγαλα τα κεράσια και έδεσα το σιρόπι μόνο του για 5 λεπτά και μετά πρόσθεσα τα κεράσια για τα άλλα 5 λεπτά, για να γίνουν πιο τραγανά).
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα τους το σιρόπι.
Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι σωστά δεμένο, στάζουμε μια σταγόνα στο νύχι μας, αν στέκεται είναι έτοιμο.
Έγινε τραγανό, χωρίς να ζαρώσει, γεμάτο σιρόπι μέσα και πολύ πολύ νόστιμο.