Νηστίσιμη σπανακόπιτα ψημένη στο τζάκι



Μια συνταγή της κυρίας Ρουλας Λυρου για ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμη σπανακόπιτα ψημένη στο τζάκι

Δε λογάριασα καλά την ώρα σήμερα και άργησε το φαγητό στο φούρνο! Πότε να ψηθεί η πίτα;
- Εδώ... μου λέει ο πατέρας μου... στο τζάκι!
- Μα δε ξέρω... δεν το 'χω κάνει ξανά...
- Θα σου πω εγώ... θα την ψήσεις πρώτα από τη μία μεριά γυρίζοντας το ταψί και μετά θα τη γυρίσεις τούμπα με το πλαστήρι... 
Κι έτσι... με την καθοδήγηση του πατέρα μου (παρ' ότι ανοϊκός ο δόλιος) ψήθηκε η πιτούλα μας! Και μάλιστα καλοψήθηκε!

Για 38 Νο ταψί.
Ψιλοκόβουμε:
1/4 του κιλού σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι
2 - 3 καυκαλήθρες
1 πράσο
λίγο μαϊντανό
Προσθέτουμε 1 και 1/2 κούπα βρασμένο ρύζι
λίγο λάδι 
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

Για το φύλλο
μισό κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
1 κ.σ. ξύδι
χλιαρό νεράκι όσο πάρει για μια ζύμη μαλακή

Χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια.
Φτιάχνουμε 4 φύλλα (2 κάτω και 2 πάνω)