Κουνουπίδι στιφάδο στη γάστρα με πιλάφι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κουνουπίδι στιφάδο στη γάστρα με πιλάφι

Ένα περιφρονημένο λαχανικό το οποίο όμως μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο φαγάκι!

Υλικά
1,5 κιλό κουνουπίδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ δενδρολίβανο αποξηραμένο
4 κόκκους μπαχάρι
1/2 σφηνάκι ξύδι
500 γρ σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη
1 κσ πελτέ
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένω και καθαρίζω το κουνουπίδι από τα χοντρά κοτσάνια.
Βράζω σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και το σουρώνω.
Κόβω σε πολύ λεπτές φέτες το κρεμμύδι, αφαιρώ τις φύτρες από τα σκόρδα και σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι με το λαδάκι και μία πρέζα ζάχαρη μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτω τον πελτέ και τα μπαχαρικά και τα γυρίζω δυο-τρεις φορές να ανταλλάξουν αρώματα.
Σβήνω με το ξύδι και αφήνω να πάρει μία βράση.
Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώνω.
Βάζω το κουνουπίδι στην πήλινη γάστρα και προσθέτω τη σάλτσα.
Προσθέτω 1 1/2 κούπα νερό, κλείνω το καπάκι και ψήνω για μιάμιση ώρα περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις.
Σερβίρω με πιλαφάκι και μπόλικη πεντανόστιμη σαλτσούλα.