Κρουασανάκια βουτύρου



Μια συνταγή της κυρίας Χρυσάνθης Μίχου για ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κρουασανάκια βουτύρου

Υλικά
300 γρ. γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1 τσιμπιά αλάτι
250 γρ. βούτυρο παγωμένο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός τα 250 γρ. βούτυρο, ανακατεύουμε να ενωθούν και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά. 
Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. 
Παίρνουμε το παγωμένο βούτυρο το τυλίγουμε με μεμβράνη και με τον πλάστη το πατάμε λίγο από πάνω και το ανοίγουμε περίπου 15εκ. επί 15εκ. 
Βγάζουμε το ζυμάρι από την κατάψυξη και το ανοίγουμε τετράγωνο φύλλο περίπου 30εκ. επί 30εκ. Βγάζουμε από τη μεμβράνη το βούτυρο βάζουμε στο κέντρο του ζυμαριού και κλείνουμε χιαστί. 
Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο ζυμαράκι που μέσα είναι το βούτυρο. 
Στη συνέχεια ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 15εκ.επι 35εκ. φέρνουμε τη μια άκρη στο κέντρο του ζυμαριού και την άλλη από πάνω, έτσι έχουμε ένα μικρό ζυμαράκι.
Το τυλίγουμε πάλι με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. 
Αυτή τη διαδικασία θα κάνουμε άλλες 2 φορές, δηλ. ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο διπλώνουμε και κατάψυξη. 
Την τρίτη φορά παίρνουμε το ζυμάρι από την κατάψυξη ανοίγουμε ένα πιο μεγάλο ορθογώνιο φύλλο 18-20 εκ. επί 50 εκ. με το στενό μέρος στη μεριά μας χωρίζουμε το φύλλο στα 2 χαράζοντας κάθετα.
 Έτσι έχουμε 2 ορθογώνια φύλλα δίπλα δίπλα 10εκ. επί 50εκ. το καθένα. 
Όπως είναι με ένα μαχαίρι κόβουμε από τη γωνία του ενος ορθογωνίου διαγώνια προς τα κάτω έπειτα διαγώνια προς τα πάνω μέχρι να φτάσουμε στην άλλη γωνία του ορθογωνίου, έτσι σχηματίζονται τριγωνακια, το ίδιο κάνουμε και στο δίπλανο ορθογώνιο φύλλο. 
Παίρνουμε το κάθε τριγωνακι με τη βάση του προς τη μεριά μας ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη, χαράζουμε λίγο τη βάση κάθετα και τυλίγουμε κρουασανακια. 
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν 1 και 1/2-2 ώρες. 
Έπειτα αλείφουμε με 1 αυγο που το έχουμε χτυπήσει και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα περίπου 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. ( Μπορούμε επίσης την τρίτη και τελευταία φορά που θα πάρουμε το ζυμάρι από την κατάψυξη να το χωρίσουμε τότε στα δύο για να το δουλέψουμε καλύτερα και να ανοίξουμε το καθένα χωριστά σε ορθογώνιο φύλλο που θα κάνουμε τριγωνάκια σχήμα).