Χορτόπιτες




Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη ‎για ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χορτόπιτες

Έφερα διαφορά χορταράκια από το χωριό και έφτιαξα χορτόπιτες. 
Τη μια για τώρα που βγήκε ζεστή - ζέστη και τις άλλες τις φτιάχνω και τις βάζω κατάψυξη.
Όταν είναι να τις ψήσω ρίχνω λίγο λάδι από επάνω και ψήνω όπως είναι παγωμένη στους 180, στις αντιστάσεις μια ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο.

λάπατα
καυκαλήθρες 
πράσα 
μυρώνια 
σέσκουλα 
φρέσκα κρεμμυδάκια 
μαϊντανό 
και άνηθο

Τα ψιλόκοψα όλα, τα τσιγάρισα μέχρι να μαραθούν και τα άφησα να κρυώσουν.

Για το φύλλο
Η δόση είναι για ένα ταψάκι 30 εκ.
Εγώ έφτιαξα μεγαλύτερη δόση για τέσσερα ταψάκια.

2 φλ. αλεύρι με 1 κρασοπότηρο λάδι και τα έτριψα να γίνουν σαν ψίχουλα.
Πρόσθεσα 2 κ.σ, ξύδι, 1 κ.γ αλάτι και χλιαρό νερό περίπου ένα φλ. ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Λάδωσα ένα μπολ και έβαλα μέσα το ζυμαράκι λαδώνοντας και από επάνω μην ξεραθεί.
Άφησα μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Το χώρισα σε πέντε μπαλάκια.
Άνοιγα ένα - ένα, έβαζα γέμιση και το έκανα ρολό.
Τα έβαλα σε λαδωμένο ταψάκι, έβαλα μισό φλυτζάνι λάδι από επάνω και έψησα στους 180 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.